Fanden fra Noreg (Imperial Stout)

Fanden fra Noreg (Imperial Stout)

Gratulerer med dagen! Det er 17.Mai og jeg har endelig noen dager fri. Det har vært en hektisk arbeidsuke (ink helg), så har ikke fått skrevet noe i bloggen da. Siden det er nasjonaldagen vår, så kan man unne seg noe godt til frokost. Da andre pleier å ha Champagne-frokost, så har vi hjemmebryggere øl-frokost 😉

For nøyaktig et år siden, så brygget jeg min aller første imperial stout. Jeg hadde lenge tenkt at brygget skulle hete «Fanden», men siden jeg brygget den på 17.Mai, så ble den omdøpt til «Fanden fra Noreg».

Siden jeg brygget med Beer Brew 30 på den tiden, så valgte jeg å dobbeltmeske malten.
Her er oppskriften jeg brukte på en 25 liters batch:

-8.80kg Palemalt
-0.44kg Caramel/Crystal
-0.31kg Carafa I
-0.31kg Carafa II
-0.31kg Carafa III
-0.31kg Flaket Havre
-0.31kg Flaket Hvete

Maltmengden ble delt i to og mesket i 2 omganger (2x60min) på 63-67 grader. Skulle jeg ha gjort dette om igjen, så ville jeg ha kjørt første omgang med kun basemalt (palemalten) og andre omgang med kun spesialmalt.

Kok i 60min

-70g Warrior – 60min
-250g Kandissukker – 60min
-1kg Spraymalt Hvete – 15min
-44g Goldings B.C. – 10min
-250g Kandissukker – 10min
-44g Goldings B.C. – 1min
-Gjær (2stk US-05, 2stk BRY-97, 1 rør WLP099 Super High Gravity Ale Yeast)

Planen var å kun bruke US-05 og WLP099, men de hadde kun 2 poser med US-05 igjen da jeg skulle kjøpe inn ingrediensene. WLP099 ble tilsatt en uke etter første gjæringsdag.

Gjæret i 2 uker på 20’ish grader. Stakk om brygget til to nye gjæringskar for sekundærgjæring. Ene halvdel sto «plain», mens jeg tilsatte 30g eikechips og 1 dl whisky i den andre halvdelen. Sekundærgjæring i en ukes tid. Brukte 5g sukker pr liter til karbonering under flasking.

Imperial stout må stå LENGE for å bli god. Jeg prøvde den nå og da det første halvåret, men var ikke fornøyd med smaken. På toppen av det hele, så var det ingen karbonering i flaskene jeg hadde testet. Trodde at det hadde blitt en «fail ale». Den ble stående i kjelleren og glemt bort. For et par måneder siden, så tok jeg en ny smak….DAAAAAMN! Den hadde nå blitt helt fantastisk. Fyldig og søt med masse gode smaker. Denne flasken hadde også karbonering, så det var en meget positiv overraskelse. Jeg har opplevd at flere av flaskene har hatt lite karbonering i ettertid, så jeg vil i fremtiden bruke karboneringsgjær. På den tiden blandet jeg heller ikke karboneringssukkeret forsiktig ut, så det kan ha noe med det å gjøre også.

 

Det er moro med tilbakemeldinger fra ølnerder og denne var verdt å ta med. Det gjør en hjemmebrygger meget glad for å høre 😀 Jeg skal brygge en del imperial stouts fremover, slik at det blir mye snadder (forhåpentligvis) å kose seg med i 2017!

 

— — — — — —

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ FACEBOOK

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ INSTAGRAM

 

 

 

You May Also Like

3
Leave a Reply

avatar

2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Westum HjemmebryggeriOle gangstadannailoØlbryggerfruen Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
annailoØlbryggerfruen
Guest

Den er også fantastisk god i bakst! Edle dråper i en deig, men for et resultat! #moms

Ole gangstad
Guest
Ole gangstad

Hva var OG og FG på fanden imp stouten?