NIFLHEIM – collab med Brujos Brewing (Dobbel NEIPA)

NIFLHEIM – collab med Brujos Brewing (Dobbel NEIPA)

Siden jeg begynte å brygge, så har jeg fulgt Brujos Brewing på Instagram. Vi har begge en stor interesse for Black Metal, øl og brygging, så det tok ikke lang tid før vi ble kjent med hverandre over nett.


Brujos Brewing in the flesh!

Tidligere i år, så begynte vi å snakke om å gjøre et samarbeidsbrygg, men når man bor en halv verden fra hverandre så blir det vanskelig å møtes. I stede for så satte vi sammen en oppskrift som vi skulle brygge hver for oss, samt sende noen smaksprøver til hverandre etter at den var ferdig. Siden vi begge er humlehuer, så ble ikke valget vanskelig…det måtte bli en dobbel NEIPA. Etter litt idèmyldring, så bestemte vi oss for å bruke Galaxy og Idaho 7. Maltprofil, humleprofil, vannjustering, mesketemperatur, gjærtype og gjæringstemperatur, alt ble planlagt til den minste detalj. Tallene på maltmengden er kanskje litt rare, men skal det være likt, så skal det være likt :p

Her er oppskriften til 40’ish liter NIFLHEIM:
(Note: Brygger du 20-25 liters-batcher, så er det bare å halvere oppskriften)

OG: 1.075 (Westum) – 1.078 (Brujos)
FG:  1.012 (Westum) – 1.017 (Brujos)

-9.24 kg Pilsnermalt
-3.08 kg Flaket Havre
-0.77 kg Flaket Hvete
-0.77 kg Maltet Havre
-0.50 kg Dextrose (tilsettes når det er 10min igjen av kok)

Vannet ble justert til verdiene som på bildet med kalsiumsulfat, kalsiumklorid og magnesiumsulfat. Gjør justeringene i meske- og skyllevann. Meske-pH ble justert til 5.5 med melkesyre. Dette er høyere pH enn det jeg har brygget med før, men det var et av tipsene jeg fikk av Brujos Brewing for å gjøre ølet litt mykere og fyldigere. Og tro meg, det hjalp MYE! Vannjusteringen er utregnet med kalkulatoren EZ Water.

Meskes på 67°C i 90 min og 78°C i 5 min. Rør i mesken hvert 10min igjennom meskeperioden. Hvis du er redd for stuck mash, så bruk gjerne risskall.

Kokes i 90 min (pga pilsnermalten).

Humle/tilsettinger:

-2 ts gjærnæring (10 min)
-300g Galaxy (0min/whirlpool/steep i 30 min*1)
-100g Idaho 7 (0min/whirlpool/steep i 30 min*1)
*1: kjøl ned til 80°C, stopp nedkjøing, tilsett humle, rør den inn og la det trekke i 30min før du fortsetter nedkjøling.

Etter steep, så kjøl vørteren ned til 20°C. Tapp over i gjæringskar igjennom en desinfisert sil for å tilføre mer oksygen, samt forhindre humlerester i å bli med over i gjæringskaret. Bruk gjerne en oksygentank med brusesten for å tilsette mer oksygen om du kan.

Gjær godsakene med, you guessed it, Wyeast 1318!

Tørrhumling:

DAG 3:
-153 g Galaxy
-94 g Idaho 7

DAG 7:
-453 g Galaxy
-194 g Idaho 7

PS: Vær PARANOID ang oksidering etter stormgjæring!!!

Cold crash i 2-4 dager før du tapper over til keg. Husk å purge keggen med co2 før du tapper over, samt dytte ut resterende o2 etter lokket er på. Karboner med 1.5bar i en uke (1-2°C).  Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen….NEIPA burde IKKE flaskekarboneres. Jeg har smakt flere flaskekarbonerte NEIPAs fra folk som har prøvd oppskriftene mine og ALLE har vært oksiderte. Jeg håper at noen kan motbevise meg, men frem til da…har du ikke keg, så gi F i å brygge NEIPA! Om du så må ofre seks måker, seks lemmen og seks flasker oksidert hjemmebrygg til satan for å få råd til en fatpakke, gjør det!

Resultatet ble over all forventning! Ren tropisk humlejuice med lav bitterhet og fantastisk god smak! Denne kommer jeg garantert til å brygge flere ganger i fremtiden! Det var også jævlig kult å sammenligne min versjon og Brujos Brewing sin versjon. De var veldig like, men med noen småforskjeller her og der. Hans hadde litt mer fylde pga høyere FG og litt høyere bitterhet. Idaho 7-humlen kom også mer tydelig frem i hans, mens i min så dominerte Galaxy-humlen mest.

Den slo også skikkelig godt ann blant Amerikanerene og jeg fikk veldig gode tilbakemeldinger. Her er et par av anmeldelsene jeg fikk på instagram:

THE_HUMAN_ABSTRACT
Westum Hjemmebryggeri in collaboration with Brujos Brewing. ‘Niflheim’ Double Dry Hopped Double IPA. Aromas of pineapple/papaya juice, garden fresh herbs, apricot fruit leather, lawn clippings and subtle passionfruit bubblegum. Tasting notes are complex as fuhhhk!! Upfront, fresh cut grass, passionfruit, grapefruit peels and tangilope nuggets, followed by spiced mangoes, herbs, chalk and doughy biscuits, finishing up with weed stems, dried apricots, sappy pine, soap, pithy citrus and super subtle melon rinds. Medium bodied with a smooth and slight creamy mouthfeel finishing up a bit dry. Slightly under carbed with a soapy head, quick dissipation and no lacing. 95/100. Thank u sooo much Brujos Brewing for the can.

BEERFRIENDS_
Enjoying some homebrew direct from Norway this afternoon. This is a collaborative DDH Imperial IPA from the minds of Brujos Brewing and Westum HJemmebryggeri – these guys brewed the same recipe on their own systems and the outcome was fantastic. I was able to have Brujos Brewing a while back, and now I’m enjoying Westum Hjemmebryggeri version he canned himself and sent over the pond. NIFLHEIM is a Norse term for “Abode of Mist,” or “The World of Fog.” Very appropriate for this blend of Galaxy and Idaho 7 hops. Tangy peach and apricot on the nose, with a similar taste. Halfway through a more bubblegum-like flavor started to come out. As it warmed up there were hints of papaya and mango. Little bit green on the finish, but it was welcomed to cut through the sweetness. Great job on this one guys, glad I got to snag a can 🍻 Cheers.

Det er en stor ære og få slike tilbakemeldinger! Kort fortalt…brygger du denne riktig, så har du en jævlig god øl å kose deg med! 🍻 Skål!

 

— — — — — —

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ FACEBOOK

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ INSTAGRAM

 

 

 

You May Also Like

5
Leave a Reply

avatar

2 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Westum HjemmebryggerizoranChote Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Chote
Guest
Chote

May I ask about adding the second dry hops? Did you leave the first round hops in the fermenter or remove them? Before adding 2nd dry hops

zoran
Guest
zoran

hi man,what is the IBU from that strong whirlpool editions?