Wake up and smell the hops!

Visste du at du kan få en god indikasjon på hvordan smaken av humlen kommer til å bli ved hjelp av å lukte på den? Jeg har forsåvidt visst om det i noen år, men den virkelige «aha-opplevelsen» fikk jeg med humletypen Nelson Sauvin under forrige bryggedag. Jeg er langt fra en ekspert på temaet, men her er et innlegg som kanskje kan være til hjelp ved neste bryggedag, samt besvare noen spørsmål hvis du er frustrert over resultatet av «humlejuicen» din.

Bilder som over her har dere kanskje sett fra forskjellige bryggerier og humlegårder. Noen bryggerier er heldige nok til å kunne velge mellom forskjellige høstinger av forskjellige humletyper. En ting som kanskje ikke alle tenker over er at selv om det er samme type humle, så kan ulike høstinger ha veldig stor forskjell i smak. Noen husker kanskje at jeg hadde mistet alt håp for Citra for et par år siden? Jeg hadde nettopp fått fersk 2017 Citra rett fra Yakima i USA, og jeg brygget en godt humlet single hop. Resultatet ble et brygg som bare smakte gress. Den hadde ikke noen superfruktige smaker som jeg forventet av Citra. Jeg trodde først at jeg hadde gjort en feil, så jeg brygget en ny single hop Citra kort tid senere. Når jeg fikk akkurat samme gressmak i den også, så innså jeg at det var humlen som var problemet.

Over kan dere se et innlegg fra Hill Farmstead ang Citra (venstre) og et svar jeg fikk fra en brygger ang opplevelsen min med Citra det året. Heldigvis fikk jeg prøve Citra fra en annen høsting litt senere, og den var knallgod!

MEN…tilbake til Nelson Sauvin og min «aha-opplevelse».

I fjor fikk jeg endelig smakt mine første single hop Nelson Sauvin-øl, og det var en helt fantastisk smaksopplevelse. Sterk og unik fruktig smak med tydelig preg av «vindruer», tropisk frukt og andre godsaker! For en fantastisk humle!

Det tok ikke lang tid før jeg måtte brygge en øl med Nelson Sauvin selv. Og hva tror dere skjedde? DEN SMAKTE BARE GRESS!!!! Jeg hadde brukt to andre humletyper i den også, en av de cryo, så jeg kom frem til at det måtte være cryohumlen som hadde ødelagt alt! Men der tok jeg feil…

For kort tid siden, så smake jeg en annen øl som også hadde Nelson i seg. Til min store forundring, så hadde denne samme gresspreg som jeg hadde i min! Til tross for opplevelsen min med Citra, så slo aldri tanken meg. Rett før forrige bryggedag, så hentet jeg en pakke med samme Nelson jeg hadde brukt, tok noen pellets i håndflaten, gned hendene mot hverandre og luktet. Gresspreget jeg hadde hatt i min forrige Nelson-øl kom tydelig frem. Det var da jeg kom på at jeg hadde Nelson fra to andre leverandører i humlefryseren også. Jeg hentet en pakke av hver og helte det i hvert sitt glass.

Jeg sniffet meg igjennom glassene og forskjellen var ENORM! Den ene hadde den tropiske aromaen og «vindrue-preget» jeg smakte i begge Hill Farmstead-ølene året før. Den siste hadde også dette preget, men litt mer dempet og var mer «søtaktig» i aromaen. Etter dette så ble det ikke vanskelig å velge hvilken Nelson jeg skulle bruke på bryggedagen.

Jeg håper dette kan være til hjelp for dere som er glad i humlerike øl. Jeg velger å ikke uttale meg om hvilke leverandører som hadde bra eller dårlig Nelson, da leverandørene ikke har kontroll over hvilke høstninger de får (regner jeg med). Det er mange proffe leverandører her i Norge som endelig tar humle på alvor. Mitt eneste tips ang leverandør er at hvis de oppbevarer humlen på hylle i romtemperatur, kjøp humlen din et annet sted! Humle skal oppbevares kaldt. Et annet tips er å kjøpe vakuumpakker. Når du først åpner en humlepose, så vil humlen bli utsatt for oksygen. Bruk det du skal, vakuumpakk humlen og sleng den kaldt igjen til neste bryggedag.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments