DRAUGAR – collab med Beer Zombies (Dobbel NEIPA)

Helt siden jeg ble aktiv på Instagram, så har jeg fulgt Beer Zombies og hans fantastiske reise innen øl. Nå i dag så arrangerer han egne ølfestivaler, gjør collabs med store bryggerier og har mye kul «merch» for ølnerder. Vi chattet litt nå og da, men da han sa han skulle til Norge så ble vi enige om at vi måtte møtes!

Beer Zombies & Westum Hjemmebryggeri

Den dagen dro vi innom flere ølsteder og «drakk alt øl i Oslo». Det ble en meget fuktig dag, og det var kjempekoselig å bli bedre kjent med han. Han er også kompis av Brujos Brewing (som jeg gjorde en collab med samme år), og vi begynte å snakke om at vi også måtte gjøre en online-collab sammen. Noen måneder senere var det på tide å sette igang! Favoritthumlen hans er Mosaic og min er Galaxy, så vi ble enige om en kombo av begge, men med Mosaic som dominerende humle. Vi spleiset også på en orginaltegning fra David Thiérrée til boksdesignet (ingenting gjøres halvveis her i gården).

Her er oppskriften til 40’ish liter DRAUGAR:
(Note: Brygger du 20 liters-batcher, så er det bare å halvere oppskriften)

LINK TIL OPPSKRIFT I BREWFATHER

OG: 1.082
FG: 1.015

-10.0 kg Pilsnermalt
-2.0 kg Crisp Naked Oats
-2.0 kg Hvetemalt
-1.4 kg Pilsen Light DME (tilsettes siste 10 min av kok)
-1.0 kg Dextrose (tilsettes siste 10 min av kok)

Vannjusteringen jeg gjorde kan du se i Brewfather-linken.

Meskes på 64°C i 90 min og 78°C i 5 min. Rør i mesken hvert 10min igjennom meskeperioden, med mindre du brygger på en Speidel e.l..

Kok godsakene i 75 minutter.

Humle/tilsettinger:

-10g Magnum (First wort)
-2 ts gjærnæring (10 min)
-140g Mosaic (0min/whirlpool/steep i 30 min*1)
-100g Mosaic Cryo (0min/whirlpool/steep i 30 min*1)
-150g Galaxy (0min/whirlpool/steep i 30 min*1)
*1: kjøl ned til 80°C, stopp nedkjøing, tilsett humle, rør den inn og la det trekke i 30min før du fortsetter nedkjøling.

Etter steep, så kjøl vørteren ned til 20°C. Tapp over til gjæringskar igjennom en desinfisert sil for å tilføre mer oksygen, samt for å forhindre humlerester i å bli med over i gjæringskaret. Bruk gjerne en oksygentank med brusesten for å tilsette mer oksygen om du kan.

Denne ølen er gjæret med en 75/25 blend av Wyeast 1318 og WLP066 (som gjærer mer ned enn 1318)! Hvis du kun bruker WLP066, så øk mesketemperatur til 68°C.

Gjæres på 20°C i 4 dager og 21°C i 6 dager og 2°C i 4 dager (cold crash).

Tørrhumling/tilsettinger:

DAG 3:
-120 g Mosaic
-80 g Galaxy

DAG 6:
-165 g Mosaic
-110 g Galaxy

DAG 7:
-100 g Mosaic
-120 g Galaxy
-80 g Mosaic Cryo

PS: Vær PARANOID ang oksidering etter stormgjæring!!!

Som nevnt tidligere, start cold crash på dag 10 og keg på dag 14. Husk å purge keggen med co2 før du tapper over, samt dytte ut resterende o2 etter lokket er på.

Karboner med 1.5bar i 3 dager (1-2°C).  Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen….NEIPA bør IKKE flaskekarboneres. Jeg har smakt flere flaskekarbonerte NEIPAs fra folk som har prøvd oppskriftene mine, og ALLE har vært oksiderte. Jeg venter fortsatt på at noen kan motbevise meg, men frem til da…har du ikke keg, så gi F i å brygge NEIPA! Om du så må stille som statist i en Zombiefilm og må gjennomgå 4 timer sminking hver dag i et halvt år for å få råd til en fatpakke, gjør det!

Resultatet ble fantastisk godt! En Mosaic-dominert DIPA med Galaxy som sniker i bakgrunnen. Latterlig lettdrikkelig til å være 8.8%! Jeg sendte en kasse til Beer Zombies og han delte det broderlig med ølfolk der borte. Tilbakemeldingene har vært over all forventning! Den beste tilbakemeldingen må være iform av DENNE videoen(!!!!). Jeg hadde aldri hørt om disse gutta før Beer Zombies sendte meg en link. Jeg var DRITNERVØS over hvordan tilbakemeldingene ville være! Men ja…du kan se videoen selv!

Jeg må innrømme at jeg er stolt over resultatet! Planen er at vi skal brygge en stor batch av denne i USA, så jeg får komme meg til Las Vegas ASAP!

To be continued…SKÅL!

DRAUGAR i Las Vegas
5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments