Ungeist (Hefeweizen)

Uansett hvor mange deilige «snobbeøl» eller skjeldne godsaker det finnes på på markedet nå, så er det lite som slår en duggfrisk Hefeweizen. Etter et langt «voksenliv» med industripils, så var dette ølstilen som virkelig åpnet opp øynene mine (eller ganen) for hvor godt øl kunne være.

Her er oppskriften til 45-50’ish liter Ungeist Hefeweizen:
(Note: Brygger du 20-25 liters-batcher, så er det bare å halvere oppskriften)

LINK TIL OPPSKRIFT I BREWFATHER

OG: 1.053 (+0.002 pga naturlig karbonering med sukker)
FG: 1.010

-6.0 kg Hvetemalt
-5.4 kg Pilsnermalt
-0.6 kg Carapils

Jeg valgte å justere vannet bittelitt for å fremheve maltpreget og litt fylde, samt få meske-pH litt ned. Hvilke verdier og pH jeg brukte kan du se i Brewfather-linken over her.

Meskes på 43°C i 20 min, 67°C i 40 min og 78°C i 5min. Pga mengden hvete, så kan du oppleve stuck mash, så jeg anbefaler å bruke risskall under mesking (noe jeg selvfølgelig hadde glemt å kjøpe til dette brygget).

Kok godsakene i minst 75 min (jeg kokte i 80 min)

Humle/tilsettinger:

-20 g Magnum (60 min)
-2 ts gjærnæring (10 min)
-100 g Hallertauer Mittelfrueh (0min/whirlpool/steep i 10 min*)
*kjøl ned til 80°C, stopp nedkjøing, tilsett humlen, rør den inn og la den trekke i 10 min før du fortsetter nedkjøling.

Jada…jeg klarte jo ikke å la vær og IKKE ta en hopstand, haha!

Etter steep, så kjøl vørteren ned til 19°C. Tapp over i gjæringskar igjennom en desinfisert sil for å tilføre mer oksygen, samt for å forhindre humlerester i å bli med over i gjæringskaret. Bruk gjerne en oksygentank med brusesten for å tilsette mer oksygen om du kan.

Gjær godsakene med WLP300 (min personlige favorittgjær for Hefeweizen)!

Gjæres på 20°C i 4 dager og 22°C i 10 dager. Jeg er veldig stor fan av bananpreget fra Hefeweizen-gjær, så jeg liker å gjære det på høyere temperatur. Hvis du vil ha en litt mer balansert smak med nellik-preget som Hefeweizen-gjær også gir, så gjær godsakene med litt lavere temperatur (18-20°C).

Når det kommer til Hefeweizen, så liker jeg å karbonere den naturlig med sukker for at den skal få den gjærtrubben som skal bli med i glasset. Jeg brukte 2 stk sukkerbiter pr halvliters boks, noe som tilsvarer ca 8g per liter øl. Hefeweizen skal være godt karbonert!

Etter flasking/boksing, la de stå romtemperert (20°C eller mer) i minst en uke eller to før du setter det kaldt. Etter noen få dager med godgjøring, så er den klar til å drikkes!

En Hefeweizen SKAL nytes fra et Hefeweizen-glass! Alt annet er blasfemi! Her kan du se en video om hvordan man skal skjenke en Hefeweizen i et Hefeweizen-glass på riktig måte (har jeg skrevet Hefeweizen nok ganger nå?).

Velbekomme og skål!

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments