Monster Murkshake (Milkshake DIPA)

Bryggerier nå om dagen skal putte alt mulig rart oppi ølene sine. En av stilene som har blitt veldig populær er Milkshake IPA. For de av dere som ikke vet hva det er, så er det en (NE)IPA brygget med laktose og frukttilsetninger. Vanilje er også en veldig vanlig ingrediens. Jeg skal innrømme at jeg ikke er en kjempestor fan av stilen, men jeg måtte jo bare prøve å brygge en.

Jeg valgte å bruke havremelk, laktose og mangopuré i min.

Her er oppskriften til 40’ish liter Monster Murkshake:
(Note: Brygger du 20-25 liters-batcher, så er det bare å halvere oppskriften)

OG: 1.068 (1.069 m/mangopurén +0.002 økning pga laktosen)
FG: 1.010 (1.012 pga laktosen)

-10.0 kg Pilsnermalt
-2.0 kg Hvetemalt
-2.0 kg Crisp Naked Oats

Jeg erstattet også 4 liter av meskevannet med Oatly havremelk.

Vannet ble justert til verdiene som på bildet med kalsiumsulfat og kalsiumklorid. Gjør justeringene i meske- og skyllevann. Meske-pH ble justert til 5.5 med melkesyre.

Meskes på 68°C i 90 min og 78°C i 5 min. Rør i mesken hvert 10min igjennom meskeperioden, med mindre du brygger på en Speidel e.l..

Humle/tilsettinger:

-2 ts gjærnæring (10 min)
-450g Laktose (10 min)
-200g Mosaic (0min/whirlpool/steep i 30 min*1)
-100g Galaxy (0min/whirlpool/steep i 30 min*1)
*1: kjøl ned til 80°C, stopp nedkjøing, tilsett humle, rør den inn og la det trekke i 30min før du fortsetter nedkjøling.

Etter steep, så kjøl vørteren ned til 20°C. Tapp over i gjæringskar igjennom en desinfisert sil for å tilføre mer oksygen, samt for å forhindre humlerester i å bli med over i gjæringskaret. Bruk gjerne en oksygentank med brusesten for å tilsette mer oksygen om du kan.

Gjær godsakene med Wyeast 1318!

Gjæres på 20°C i 3 dager og 21°C i 7 dager

Tørrhumling/tilsettinger:

DAG 3:
-100 g Mosaic
-100 g Galaxy

DAG 6:
-300 g Mosaic
-200 g Galaxy

DAG 7:
-1 kg Mangopuré

PS: Vær PARANOID ang oksidering etter stormgjæring!!!

Start cold crash på dag 10 og keg på dag 14. Husk å purge keggen med co2 før du tapper over, samt dytte ut resterende o2 etter lokket er på. Under kegging så blandet jeg også inn 1ml Madagaskar bourbon vaniljeekstrakt pr liter (tilsett rett i keggen).

Karboner med 1.5bar i 3 dager (1-2°C).  Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen….NEIPA bør IKKE flaskekarboneres. Jeg har smakt flere flaskekarbonerte NEIPAs fra folk som har prøvd oppskriftene mine, og ALLE har vært oksiderte. Jeg håper at noen kan motbevise meg, men frem til da…har du ikke keg, så gi F i å brygge NEIPA! Om du så må kle deg ut som Kelis og synge «my milk shake brings all the boys to the yard» som gatemusikant for å få råd til en fatpakke, gjør det!

Resultatet ble en temmelig merkelig, men god Milkshake DIPA. Som sagt, så er ikke dette min favorittstil. Masse smak av tropisk frukt, mango og vanilje. Dessverre så kickstartet gjæringen igjen når jeg tilsatte mangopuréen, så den gjæret alt for langt ned. Jeg forventet en FG på rundt 1.017(1.019 m/laktosen), men endte opp med 1.010 (1.012 m/laktosen), så den manglet fylde.

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Thomas Rake
Thomas Rake
4 years ago

Ville bare takk deg for denne oppskriften! Brygget den med noen få modifikasjoner (erstattet Galaxy med Citra og glemte utmesking), og er bare så strålende fornøyd!! Har hatt den på fat ca 10 dager nå og den føles fortsatt helt fersk. Er spent på hvor lenge frisheten varer. Dette er uten tvil min beste batch (har 18 batcher på samvittigheten og er sånn sett relativt fersk)!

Aage Rex
Aage Rex
4 years ago

Hei, hvordan får du så mye malt i en Speidel 50?

Espen S
Espen S
3 years ago

Hei! Ser spennende ut denne her. Ble litt nyskjerrig på bruk av havremelk. Hva tilfører denne? fylde og haze?