MINE BRYGG

#1 VINTER («Pale Ale») – 22.11.14

Det var her det begynte 🙂 Mitt aller første brygg. Inspirert av Nøgne Ø sin Blond Ale, men av en merkelig grunn så kalte jeg den Pale Ale :p På denne tiden var jeg også «LIVREDD» IPA og turte så vidt å bruke humle i denne. Ble en veldig lettdrikkelig blonde ale, men god var den 🙂

 

 

 

#2 VETTENATT (Havrestout) – 29.12.14

Jeg hadde nettopp fått sansen for stout på denne tiden og drakk mye av Havrestouten til Nøgne Ø. Denne var vel litt inspirert av denne, men med en egen vri. Rett før flasking så tilsatte jeg noen kopper med nespresso vanilje og karamell. Ble veldig god, men også VELDIG overkarbonert!

 

 

 

#3 HVETEØL (Hveteøl…du’h) – 02.01.15

Erdinger Weissbier var DEN ølen som fikk meg interessert i andre ting en pils, så jeg måtte jo lage min egne variant. 50% Palemalt og 50% Hvetemalt. Hele batchen ble drukket fort opp!

 

 

 

#4 VINTER (Blonde Ale) – 21.01.15

Denne gangen klarte jeg å skrive riktig ølstil :p Jeg brukte også riktig mengde humle i denne, slik at den ble fin og balansert.

 

 

 

#5 MURRU (IPA) – 10.02.15

Min aller første IPA! Det tok ikke langt tid før frykten for humle forsvant. Denne er inspirert av Nøgne Ø sin IPA. Her prøvde jeg cold crash for første gang også (slengte gjæringskaret på verandaen).

 

 

 

#6 WARRIOR WIT IPA (White IPA) – 04.03.15

På denne tiden visste jeg ikke at det var noe som het White IPA, men jeg synes ideen om å kombinere elementene fra Belgisk wit og Amerikansk IPA var spennende. 50/50 Palemalt og Hvetemalt, søt appelsinskall og koriander, humlet med Warrior som bitterhumle og Cascade og Citra som aromahumle. Utbyttet ble desverre veldig dårlig da malten ikke var kvernet godt nok hos butikken jeg kjøpe det, så jeg bumpet opp OGen med sukkerlake etter stormgjæring. Den ble kjempegod!

 

 

 

#7 WARRIOR WIT IPA (White IPA) – 13.03.15

I frykt for at første runden skulle bli ødelagt pga det lave utbyttet, så brygget jeg like gjerne en ny batch før den første var ferdig. Denne tørrhumlet jeg også med citra. Av en merkelig grunn heter den som ikke er tørrhumlet «X-tra Hoppy». Begge ble kjempegode og jeg lærte meg hva tørrhumling gjorde med smaken.

 

 

 

#8 JULEPORTER (Porter) – 27.03.15

Dette året skulle jeg endelig kunne servere eget juleøl til gjestene og var tidlig ute med å brygge. Jeg tilsatte også kardemomme, kanel og nellik i denne. Det luktet og smakte jul, men fant ut her at jeg ikke er en kjempefan av krydder i øl.

 

 

 

#9 LUCKY 13 (Cider) – 05.04.15

Madammen drikker ikke øl, så jeg måtte jo prøve meg på en cider til henne. Den ble laget med eplecider, søtningsmiddel og kanel. Jeg synes den ble god…hun gjorde ikke det.

 

 

 

#10 JULEØL (Brown Ale) – 06.04.15

Jeg måtte jo lage en «vanlig» juleøl også og gikk litt berserk med 8 (!!!) forskjellige malttyper. Endte opp med noe brown ale-aktig, men god var den.

 

 

 

#11 OSMOEN GÅRDSBRYGG (Røykøl/Saison) – 07.04.15

Osmoen er gården som familien min eier. Bestefaren min var i skogen og plukket einerbusker til meg som jeg skulle lage einerlåg av. Dette var også første (og siste) gang jeg testet røykmalt. Til tross for en liten prosent, så ble røykpreget alt for høyt for min smak. Var litt trist siden bestefaren min hadde vært med å hjulpet meg med ingrediensene. Det positive var at kompisene mine som liker røykmalt digget den.

 

 

#12 SOMMER (Pale Ale) – 19.04.15

Sommeren var et par måneder unna, så jeg måtte jo ha en sommerøl! Til tross for å kalle det en citra pale ale, så brukte jeg ikke nok citra. Ble veldig lite smak av det, men god var det allikevel.

 

 

 

#13 NATTEVÅK (Dunkelweizen) – 09.05.15

Erdinger Dunkel er også en gammel favoritt, så dette var mitt forsøk på noe lignende. Jeg ble veldig fornøyd.

 

 

 

#14 DAGGRY (Hefeweizen) -10.05.15

Samme oppskrift som Nattevåk, bare uten den mørke malten. Ble veldig fornøyd med denne også.

 

 

 

#15 FANDEN FRA NOREG (Imperial Stout) – 17.05.15
 
Min første imperial stout. Navnet Fanden hadde jeg tenkt på lenge, men siden bryggingen ble på 17.Mai, så måtte jeg kalle den Fanden fra Noreg. Delte bathen i to og den ene halvdelen ble tilsatt eikechips trukket i whisky. Den ble helt fantatisk….et år senere.

 

 

 

#16 ASKELADDEN (Mørk Norwegian Farmhouse Ale) – 06.06.15

En mørk farmhouse ale gjæret med WLP6788 Norwegian Farmhouse Ale. Tilsatte også multer og bjørnebær etter stormgjæring.

 

 

 

#17 HÆRFERD (Staut Mjød)

Et slags forsøk på å kombinere mjød og Engelsk stout. Tilsatte mjødurt og honning. Spesiell, men god. Det siste året har den blitt brukt i min kjæres helt FANTASTISKE ølgryte! Oppskrift finner du HER!

 

 

 

#18 BRYLLUPSBLONDE (Blonde Ale) – 28.06.15

Tante og onkel spurte om jeg kunne lage en bryllupsgave til et vennepar av de. Som verdens beste nevø, så var det bare å sette igang! Brukte samme oppskrift som Vinter Blonde Ale.

 

 

 

#19 TAUSA PÅ GARDEN (Saison) – 17.07.15

Saison med søt appelsinskall og koriander. Ble knallgod!

 

 

 

#20 XX (Svart DIPA) – 29.07.15

Dobbel svart IPA med Columbus, Simcoe og Centennial. Gjæret med Vermont Ale-gjær. Ble god, men desverre VELDIG overkarbonert.

 

 

 

#21 CHANGO (Pale Ale) – 02.09.15

ALL I GOT IS PISS-WARM CHANGO! Frem til nå, så var dette mitt beste brygg. En Pale Ale med humleprofil inspirert av Ego Brygghus sin Reign in Citra. Drakk alt for mye av denne, haha!

 

 

 

#22 HOVERBREW (IPA) – 09.09.15

21. Oktober 2015 var dagen de dro til i filmen Back to the Future 2. Jeg og en kompisgjeng skulle møtes den datoen og se alle filmene, spise digg mat og drikke god øl. Jeg måtte jo brygge et eget Back to the Future-øl til den dagen! When this baby hits 88 IBU, you’re gonna see some serious shit!

 

 

 

#23 FØRKJA (Blonde Ale) – 02.10.15

Min nye Blonde Ale med East Kent Goldings, Saaz og Cascade. Ble veldig forfriskende og godt mottatt av familie og venner.

 

 

 

#24 SVARTEDAUDEN (Imperial Stout) – 11.10.15)

Råeste Imperial Stout jeg har brygget så langt. Endte opp på 17.7%! Var umulig å flaskekarbonere denne, så den har ikke mye futt i seg. Supersøt og alkoholsterk.

 

 

 

#25 B.A.S.H. (IPA) – 03.12.15

Jeg hadde nettopp kommet frem fra første USA tur etter at jeg ble ølnerd. Her fikk jeg virkelig øynene opp for hvor gode IPAene var der borte. Denne ble inspirert av IPAer fra Stone, Dogfish Head, Fat Heads osv osv.

 

 

 

#26 WARRIOR WIT IPA (White IPA) – 01.01.16

En «gammel klassiker» måtte brygges igjen!

 

 

 

#27 HOPPY 90 (DIPA) – 17.01.16

Inspirert av Dogfish Head sin 90 MInute IPA. Den ble ikke som jeg hadde håpet. Maltsøt og svakt humlepreg. I ettertid så har jeg lært at dette var pga mako på vannjustering. Etter et års tid, så ble den en helt ok Barleywine.

 

 

 

#28 ISEGRAN IPA (IPA) – 03.02.16
 
Dette var første brygg etter min første smak av Heady Topper. Den ble brygget hos Ølgaarden i Fredikstad og jeg kunne gå berserk med humle. Den ble faktisk ikke så dum, selv om mye kunne forbedres. Batchen ble delt i to og det ble brukt 2 forskjellige gjærtyper.

 

 

 

#29 PÅSKE 2016 (Pale Ale) – 19.02.16

En forfriskende pale ale med Mosaic, Mandarina Bavaria og søt appelsinskall. Var veldig fornøyd med denne!

 

 

 

#30 XXX (DIPA) – 20.03.16

Brygg nr 30 ble et forsøk på en rosa DIPA. Jeg kjøpte rosa matfarge og testet det ut i både kok og omstikk. Det bunnfelte etter få uker og den fikk en rar smak. Ikke akkurat det beste forsøket på et jubileumsbrygg. Lærte meg i det minste at jeg ALDRI skal bruke matfarge i øl igjen.

 

 

 

#31 ODIN’S VICTORY (Triple IPA) – 08.04.16

En kar ved navn Odin tok kontakt og spurte om jeg hadde lyst til å ha noe Vic Secret-humle. Jeg sier jo ikke nei takk til det og brygget denne. Desverre ble den oksidert og havnet i vasken få uker etter flaskedag.

 

 

 

#32 BALDER (Mjød) – 11.04.16

Jeg var sykemeldt og kjedet meg. Jeg hadde honning, gjær og einebær. Hvorfor ikke lage en mjød da?

 

 

 

#33 NUCLEAR HOPOCALYPSE (IPA) – 20.04.16

Mitt siste forsøk på NEIPA før jeg «ga opp». Syke store mengder og kostet flere tusen kroner å brygge. Tok nok litt vel av på denne her. Hele dritten endte opp oksidert og alt gikk i vasken. Jeg kom ikke til å teste ut en ny NEIPA før jeg hadde lest meg grundig opp på hva som gikk galt.

 

 

 

#34 CHANGO (Pale Ale) – 18.05.16

En ny runde med «klassikeren» ble brygget på nytt.

 

 

 

#35A WARRIOR WIT IPA (White IPA) – 13.06.16
 
Ny runde med Warrior Wit IPA der jeg testet ut to forskjellige gjærtyper.

 

 

 

#35B WARRIOR BLEND (White IPA) – 13.06.16

En blanding av M21-versjonen og A24-versjonen tørrhumlet med Simcoe, samt at jeg tilsatte eikechips trukket i bourbon.

 

 

 

#36 MIND THE GAP (Tropical Golden Ale) – 29.06.16

Bryllupsøl til en kompis av meg. De var veldig glad i Big Wave fra Kona, så jeg brygget en Big Wave’ish øl med litt mer smakshumle enn orginalen. Den ble godt mottatt!

 

 

 

#37 WHITE SWAEN (Hefeweizen) – 24.07.16

Klassisk tysk Hefeweizen med Amarillo i hop stand. Ble skikkelig god og fruktig!

 

 

 

#38 YANKEE BREAKFAST (Imperial Stout) – 27.07.16

Min KBS-inspirerte imperial stout med kakaopulver og Death Wish Coffee. Den ble også lagret i 8 uker med røstede kakaobønner og eikechips trukket i bourbon. Brukte litt vel mye sukker i denne, så den ble ganske tynn i smaken.

 

 

 

#39 TROLLBRYGG (Strong Ale) – 11.08.16

Denne kunne bli veldig bra, men (dum som jeg var) var ikke fornøyd med FGen. Den var på rundt 1.030, noe som er perfekt til en Strong Ale. Jeg valgte å tilsette WLP099 for å få ned FGen litt. Litt ble en underdrivelse siden faenskapet gjæret ned til 1.001. Tynt bittert skvip ville jeg ikke ha, så hele batchen gikk i dass før flasking.

 

 

#40 WARRIOR WIT IPA «BREWDOG EDITION» (White IPA) – 18.08.16

Brewdog hadde en hjemmebryggekonkurranse der alle i Europa kunne delta. Desverre så kom ikke pakken frem til Brewdog, så det ble aldri noe av 🙁

 

 

 

#41 ARROGANT JÆVEL-ALE (American Strong Ale) – 05.09.16
 
Min «klone» av Arrogant Bastard Ale som jeg brygget sammen med Djerv. Vi tilsatte eikechips trukket i bourbon i ene halvdelen. Ble veldig god!

 

 

 

#42 SKØYDDE (NEIPA) – 10.09.16

Brygget sammen med Aurbu Heimlågå, AKA svoger og svigerfar. Dette skulle bli ølet som forandret alt for meg. For første gang så testet jeg ut kontrollert gjæringstemperatur og vannjustering. Rett før den var ferdig gjæret, så måtte jeg bare ut og kjøpe meg et fatsett. 19 liter ble kegget og resterende flasket. Det på flaske ble oksidert, mens det på keg ble det beste jeg noensinne hadde brygget! Fra denne dagen kom jeg aldri til å flaskekarbonere en IPA igjen!

 

 

#43 SANTA’S PINE JUICE (NEIPA) – 27.10.16

Min alternative juleøl som slukket humletørsten i julestria. Humlet med Chinook, Simcoe og Columbus.

 

 

 

#44 KILLDOZER (NEIPA) – 04.12.16

REN CITRA JUICE!!! Helt fantastisk!

 

 

 

#45 LOVE POTION (Dobbel NEIPA) – 08.01.17

Inspirert av Summer Street av Trillium, så brukte jeg kun Simcoe i denne. Ble knallgod, men endte opp oksidert et par uker etter kegging.

 

 

 

#46 WARHEAD (Dobbel NEIPA) – 05.02.17

NEIPA med Mosaic. Desverre ble denne også oksidert. Jeg fant ut hvorfor og fikk gjort forbedringer for å forhindre dette i fremtiden.

 

 

 

#47 BASHER (West Coast IPA) – 12.02.17

Den ene IPAen jeg stilte med på Østfoldmesterskapet i Hjemmebrygging. Fikk 5. plass i kategorien publikumsfavoritt.

 

 

 

#48 BANGER (NEIPA) – 02.04.17

Den andre IPAen jeg stilte med på Østfoldmesterskapet. Fikk 2. plass hos proffdommerene og 4.plass i kategorien publikumsfavoritt.

 

 

 

#49 RADIX LECTI (NEIPA) – 14.05.17

Brygget med Amarillohumle. Ble veldig god! Dette er også første brygget som jeg bokset.

 

 

 

#50 MOON BOSS (Dobbel NEIPA) – 02.07.17

Jubileumsbrygget mitt! Brygget med en stor andel maltet havre, havremelk og store mengder med fersk Galaxyhumle.

 

 

 

#51 NISSEBRYGG (JULEØL/WINTER WARMER) – 22.07.17

Årets juleøl. Maltsøtt brygg med smak av røstet malt, kjeks, karamell, nøtter og frukt.

 

 

 

#52 KILLDOZER v2 (NEIPA) – 26.08.17

Ny runde med min Citra NEIPA. Her testet jeg også lupulinpulver for første gang. Desverre så var lupulinpulveret dårlig og ølet fikk nesten ikke noe smak. Ironisk nok kom jeg på 2. plass hos What’s Brewing sin hjemmebryggekonkurranse med denne :p

 

 

 

#53 SHITTER WAS FULL 2017 (NEIPA) – 21.10.17

Merry Christmas, shitter was full! Dette var starten på noe som skal bli en årlig tradisjon. En reste-NEIPA med humle jeg må få brukt opp for å få plass til årets nye humlehøsting. Dette året ble den brygget med Galaxy, Mosaic og en touch Nelson Sauvin. Ble helt fantastisk!

 

 

 

#54 SANTA’S PINE JUICE (NEIPA) – 05.11.17

Ny batch med litt finpuss fra fjorårets versjon. Her testet jeg også ut å tilsette en liten dæsj med Honey Biscuit Malt. Ga god smak, men dominerte bittelitt for mye.

 

 

 

#55 KILLDOZER v3 (NEIPA) – 11.12.17

Her «ga jeg opp» citra. Pga overproduksjon, så er det utrolig mye dårlig citra på markedet. Citraen jeg brukte i denne hadde nesten ikke noe smak. Dumpet alt i frustrasjon (gidder ikke ta vare på ting jeg ikke er fornøyd med).

 

 

 

#56 DENALIC (NEIPA) – 07.01.18

Mitt første møte med Denali-humle. Brygget den med 1/3 Mosaic. Litt skarp smak, men var veldig fornøyd. Ren ananasjuice! Etter denne begynte jeg å eksperimentere med nye vannjusteringer for å få smaken «mykere».

 

 

 

#57 PÅSKE 2018 (NEIPA) – 18.02.18

Det var på tide å brygge «påskejuicen» min igjen. Mosaic, Idaho 7, Mandarina Bavaria og søt appelsinskall. NOMS!

 

 

 

#58 NIFLHEIM (NEIPA) – 06.03.18

Collab-brygg med Brujos Brewing fra USA. Vi satte sammen oppskriften sammen og brygget det samme ølet hver for oss. Ble en av de beste NEIPAene jeg har brygget frem til nå. 70% Galaxy og 30% Idaho 7!

 

 

 

#59 CHANGO v3 (PALE ALE) – 24.03.18

Testet ut Citraen fra YCH. Fantastisk god smak! Endelig fikk jeg tilbake håpet for Citra!

 

 

 

#60 SOLSTORM (NEIPA) – 16.04.18

Mitt første ølsett som selges hos Bryggselv! Mosaic, Idaho 7 og Ekuanot. Forfriskende, fruktig og god!

 

 

 

#61 ODIN’S VICTORY v2 (NEIPA) – 03.05.18

Single hop Vic Secret! Ble ren humlejuice med masse fruktig smak!

 

 

 

#62 VINTERLYKKE (STRONG WINTER ALE) – 17.05.18

Dette skulle egentlig bli en ny batch av Fanden fra Noreg, men jeg brukte for lite røstet malt. Hell i uhell…Vinterlykke ble født! 😉 Halvparten ble lagret med heavy toast eikekuber trukket i bourbon.

 

 

 

#63 SEVJE (NEIPA) – 27.05.18

Inspirert av Sap fra Tree House Brewing. Brygget med Chinook og en liten dæsj Simcoe. Ble kjempegod!