Radix Lecti (NEIPA)


Begynner dere å bli lei IPAene mine? Synd, for det gjør ikke jeg (haha). Selv om de forskjellige oppskriftene er noenlunde like, så gjør jeg alltid noen små forandringer her og der. Den største forskjellen er nok humlevalg. Med mindre jeg gjør noe nytt under bryggingen av mine IPAer fremover, så blir dette siste IPA-oppskrift jeg poster på en stund. Alle oppskriftene som ligger her på bloggen kan brukes slik dere selv vil. Bytt ut humletyper, lek dere og ikke vær redd for å eksperimentere. Det viktigste er å være paranoid ang oksidering. Jeg har sagt det 1000 ganger før og jeg sier det igjen. Jeg anbefaler også å bruke så fersk humle som mulig 🙂

Så….la oss begynne med Radix Lecti. Til tross for at jeg har drukket mange øl med Amarillo, så har jeg aldri drukket en single hop (tror jeg). Jeg synes det er veldig moro å bli bedre kjent med humletypene ved å brygge «single hop». Jeg skriver det med anførselstegn, fordi jeg synes ikke at den lille tilsetningen av Columbus (eller annen bitterhumle) på 60min teller. Den gir jo ikke noe smak, og ikke faen om jeg kaster bort deilig smaks- og aromahumle som bitterhumle.

Her er oppskriften på 40’ish liter Radix Lecti:

OG: 1.063
FG: 1.011

-8.0kg Pilsnermalt (57.1%)
-3.0kg Flaket Havre (21.4%)
-1.5kg Hvetemalt (10.7%)
-0.5kg Carapils (3.6%)
-1.0kg Dextrose/Sukker (7.2%) (Tilsettes siste 10min av kok. Kan sløyfes om ønskelig)

Vannet ble justert til verdiene som på bildet med kalsiumsulfat, kalsiumklorid og magnesiumsulfat. Jeg justerte også pH i meskevannet til 5.2 med melkesyre. Jeg gjør justeringene i meskevannet før jeg tilsetter malten.

Jeg bruker kalkulatoren EZ Water.

Mesk malten på 64°C i 60min og 78°C i 5min før du begynner med skylling.

 

 

Kok vørteren i 90 minutter. Hovedgrunnen til en 90 minutters kok i denne er fordi jeg brukte pilsnermalt.

 

Jeg anbefaler å gjøre istand tørrhumlingen, vakuumpakke den og hiv den i fryseren. Ta den ut fra fryseren 1 dag før bruk og legg den i gjæringsskapet slik at den får samme temperatur som ølet som gjærer. Har du ikke en vakuumpakker, så skaff deg en. Det er gull verdt når du skal ta vare på humlen.

Humle/tilsetninger:

-50g Columbus (60min)
-2ts Gjærnæring
-400g Amarillo (0min/30min hop stand på 80°C)

 

 

Kjøl ned til rundt 20°C etter hop stand. Tapp over i gjæringskar igjennom en desinfisert sil for å tilføre mer oksygen, samt forhindre humlerester i å bli med over i gjæringskaret.

-4 pakker med WLP007

Gjæres på 19°C i 2 dager, 20°C i 4 dager og 21°C i 7 dager

Tørrhumling:

DAG 2:
-106g Amarillo

Jeg tørrhumler nå kun via toppen på gjæringskaret ved å sette en trakt oppi og heller tørrhumlen i. Purge med CO2 etter tilsetning.

DAG 11:
-400g Amarillo

Cold crash i 2-3 dager før du tapper over til keg. Husk å purge keggen med co2 før du tapper over, samt dytte ut resterende o2 etter lokket er på. Karboner med 1.5bar i en uke (kjøleskapstemperatur).

 

Den første uken hadde den en veldig «grassy» smak, noe jeg ble fortalt at store mengder med Amarillo ville gi. Jeg lot den stå iskaldt på keg og etter et par uker så var den smaken borte. Nå er den kun deilig og fruktig. Lav bitterhet og med smak av appelsin, grapefrukt, sitron og fersken. Skummelt lettdrikkelig!

Skål og god sommer! 🙂

 

— — — — — —

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ FACEBOOK

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ INSTAGRAM

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments