Voksing av flasker

Voks på flasker ser kult ut – enkelt og greit. Det gir assosiasjoner til noe eksklusivt og godt, noe som (stort sett) er riktig. For meg så er halve moroa med ølbrygging at det ferdige resultatet også ser bra ut. Ikke for å si noe negativt til de som gjør det, men jeg hater å få smaksprøver på flasker som ikke har et fnugg av informasjon. Mange personer er nyskjerrig på min tilbakemelding på øl og vil gjerne gi meg smaksprøver, ofte uten informasjon. Da er det lett å glemme hva som er hva. Jeg åpner kjøleskapet og der står det et par brune flasker, en med grønn kork og en med blå kork….akkurat. Hva er hva og fra hvem? Uansett, nå roter jeg meg bort. Jeg liker helheten! Ting skal se bra ut, og voks bidrar til det. Det gir en ekstra sjarm på lagringsølet, som du har brukt masse tid og energi på. Det sies også at voks bidrar til å forhindre oksygen å komme inn i flasken under lagring, selv om det er mange artikler på nett som mener at dette ikke stemmer. Uansett om det stemmer eller ikke, så vil jeg komme med noen tips om hvordan man vokser en flaske, samt å vise hva man IKKE skal gjøre 🙂

 

HVOR KJØPER MAN VOKS?

Flere norske bryggebutikker har flaskevoks tilgjengelig. Den mest typiske er den klassiske røde (som man oftest har på vinflasker), men noen har også litt flere valgmuligheter. Ta et kjapt google-søk på «forseglingsvoks flasker«, så vil du finne flere nettbutikker som tilbyr dette. Hvis du er på utkikk etter en spesifikk farge, så anbefaler jeg å søke ut i det store utland. Her finner du sider som tilbyr forseglingsvoks i alle regnbuens farger, samt at du kan bestille egendefinerte farger. Ta en svipptur på google og søk på «bottle wax«.


Eksempel på en voksside i det store utland

 

HVORDAN FORBEREDER MAN VOKS?

Her anbefaler jeg å kjøpe en liten kjele som blir din egen «voks-kjele», og her skal du få grunnen til hvorfor.

Første plan jeg hadde var å smelte voksen i et vannbad i en mindre beholder, så jeg måtte kutte opp voksen. Det var lettere sagt enn gjort, haha! Etter flere forsøk med bare kniv, så måtte jeg til slutt hente en hammer og banke kniven igjennom.


Stop…hammer time!

Vannbad-ideen min fungerte UTROLIG dårlig. Jeg prøvde med både øl- og hermetikkboks, men voksen ville ikke smelte. Jeg ga opp etter 20-30 min


Fail!

Siste vannbad-forsøk gjorde jeg i en kjele, men dette gikk også ekstreeeeeeeemt treigt.


Fail, take two!

Til slutt måtte jeg smelte voksen i kjelen rett på platen, noe som gikk kjempefort! Her anbefaler jeg å bruke medium varme, slik at den ikke brenner seg i bunn (pro tip etter litt googling). Finn deg noe du kan røre litt med når voksen begynner å smelte. Når voksen er klar til bruk, så skru ned varmen litt til, slik at det ikke begynner å koke.


Endelig!!

 

VOKSING AV FLASKER

Dypp flasken ned i voksen og snurr flasken rundt en gang. Når du tar flasken opp fra voksen, så la det renne fra seg en liten stund (15-20 sekunder) før du snurrer litt på flasken igjen og setter den stående. Voksen vil fortsatt renne litt mens den størkner. Ønsker du å ha en større «rennende effekt» fra voksen, så la den renne fra seg litt kortere tid før du setter den stående.

Prøv deg litt frem, så finner du fort ut hvordan voksen oppfører seg. Et annet tips jeg fant på nett var å dyppe flasketuten med voks i kaldt vann, slik at den størkner med en gang. Jeg gjorde ikke dette, men hvis du ikke vil ha noe «rennende effekt», så anbefales altså dette.

Avhengig av hvor mye voks du bruker, så anbefaler jeg rundt 500g voks pr 19 liter på 0.33-flasker. Siden kjelen jeg brukte var litt bred, så ble det litt vanskelig å dekke det jeg ville dekke med voks på de siste flaskene, ergo anbefalingen av en smal kjele.

Her er resultatet mitt med 500g voks. Det ble også bittelitt voks igjen, så dette tømte jeg på en vakuumpose og lot det kjøle seg ned. Planla først bakepapir, men var redd for at det skulle sette seg fast. Etter at voksrestene har størknet, så ta vare på det til neste gang du skal vokse

Og slik gir man en liten ekstra piff på flaskene dine 🙂

 

VOKSALTERNATIVER

Første gang jeg skulle vokse flasker, så hadde jeg problemer med å finne voks. Løsningen ble eBay! Eneste jeg fant av flaskevoks der kostet hundreoghelvete i frakt, så jeg endte opp med å teste ut ostevoks.

Ostevoks smelter lettere, så her fungerer vannbad-ideen min. Det eneste man bør være OBS på ang ostevoks er at den ikke er like solid som forseglingsvoks. Se for deg voksen som er utenpå en Babybel-ost. Den er litt «klissete» og er lett å skrape vekk. Holder du rundt flasketuten, så sitter fingeravtrykket igjen på voksen. MEN…det er billig, og det ser bra ut 🙂

Jeg har også sett på ymse bryggeforum at folk har brukt noe som heter Plasti-dip, som er en syntetisk og høyelastisk gummimaling. Jeg har ingen erfaring med dette, så kan desverre ikke fortelle noe mer om det. Eneste jeg har lest er at dette kan kjøpes hos de fleste fargehandlere.


Bilde fra www.westsystem.no

 

EKSTRA DEKORASJON

Som dere kanskje la merke til på bildet med ostevoksen, så hadde jeg et hodeskalleavtrykk på toppen av korken. Dette gjøres veldig enkelt med et voksstempel. Det kan du finne hos de fleste hobbybutikker som Panduro e.l., men utvalget er ikke veldig stort. Her vil jeg anbefale eBay. Der finner man voksstempel med alt mulig av motiver, samt at det meste er billig og med gratis frakt (Asia for the win). Bare søk på «wax stamp» pluss ønsket motiv (i dette tilfellet «skull») og man får mange resultater. Etter at du har duppet flasken i voksen og latt det renne litt ifra seg, så sett flasken stående og trykk stempelet på korken. Hold stempelet trykket ned i noen sekunder før du tar det vekk. Voilà…du har nå et avtrykk av ønsket motiv i voksen 🙂

Håper dette kan være til hjelp og inspirasjon! Lykke til!

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments