Odin’s Victory v2 (NEIPA)

Historien til dette brygget startet i begynnelsen av 2016, da en bekjent som følger meg spurte om jeg hadde lyst å teste ut Vic Secret humle. Han hadde kjøpt inn ganske mye via Nøgne Ø, og ville se hva jeg fikk til med det. Eneste han ville ha for humlen var en liten smaksprøve av resultatet. Jeg synes dette var en kjempemorsom utfordring, og takket ja (pluss at jeg sier jo ikke nei takk til gratis humle 😛 ).


Bilde fra bryggedagen 08.04.16 (25 liters batch).

Dessverre, så var dette før jeg lærte det jeg kan om godt humlet øl i dag, og jeg gjorde ALLE feilene i boka. Jeg tok av lokket under tørrhumling, stakk om ølet etter endt gjæring og til slutt…flaskekarbonerte det (grøss). Den ble totalt mislykket, oksidert og hele driten gikk i vasken få uker etterpå.

Et års tid senere så snakket vi på messenger om at fersk Vic Secret-humle hadde kommet til Yakima Valley Hops. Jeg sa at det hadde vært moro å prøve det igjen, nå som jeg hadde lært masse nytt. Og før jeg viste ordet av det så hadde han bestilt 906g (2lbs) med Vic Secret til meg 😀 Fjoråret var «litt» hektisk med å teste ut nye ting og finpusse fremgangsmåten min, så brygget ble satt litt på vent…ikke bare litt…VELDIG lenge…men, den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves! 10 måneder senere (I know :O ) så fikk jeg endelig brygget den!

Her er oppskriften til 40’ish liter Odin’s Victory:
(Note: Brygger du 20-25 liters-batcher, så er det bare å halvere oppskriften)

OG: 1.070
FG: 1.016

-9.0 kg Pilsnermalt
-2.0 kg Hvetemalt
-1.0 kg Crisp Naked Oats
-1.0 kg Carapils
-1.5 kg Pilsner Maltekstrakt (tilsettes når det er 10min igjen av kok)

Vannet ble justert til verdiene som på bildet med kalsiumsulfat, kalsiumklorid og magnesiumsulfat. Gjør justeringene i meske- og skyllevann. Meske-pH ble justert til 5.5 med melkesyre.

Meskes på 68°C i 90 min og 78°C i 5 min. Rør i mesken hvert 10min igjennom meskeperioden, med mindre du brygger på en Speidel e.l..

Kokes i 90 min (pga pilsnermalten).


GLORIOUS MURK!

Humle/tilsettinger:

-2 ts gjærnæring (10 min)
-300g Vic Secret (0min/whirlpool/steep i 30 min*1)
*1: kjøl ned til 80°C, stopp nedkjøing, tilsett humle, rør den inn og la det trekke i 30min før du fortsetter nedkjøling.

Etter steep, så kjøl vørteren ned til 20°C. Tapp over i gjæringskar igjennom en desinfisert sil for å tilføre mer oksygen, samt for å forhindre humlerester i å bli med over i gjæringskaret. Bruk gjerne en oksygentank med brusesten for å tilsette mer oksygen om du kan.

Til denne testet jeg ut WLP066 London Fog. Den minte meg om Wyeast 1318 London Ale III, min favorittgjær, så det var en positiv overraskelse 🙂 

Gjæres på 20°C i 3 dager og 21°C i 7 dager

Tørrhumling:

DAG 3:
-200g Vic Secret

DAG 6:
-200g Vic Secret

DAG 7:
-206g Vic Secret

PS: Vær PARANOID ang oksidering etter stormgjæring!!!

Start cold crash på dag 10 og keg på dag 14. Husk å purge keggen med co2 før du tapper over, samt dytte ut resterende o2 etter lokket er på. Karboner med 1.5bar i 3 dager (1-2°C).  Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen….NEIPA bør IKKE flaskekarboneres. Jeg har smakt flere flaskekarbonerte NEIPAs fra folk som har prøvd oppskriftene mine, og ALLE har vært oksiderte. Jeg håper at noen kan motbevise meg, men frem til da…har du ikke keg, så gi F i å brygge NEIPA! Om du så må utføre blodøks på deg selv med en meskespade for å få råd til en fatpakke, gjør det!


EMBRACE THE MURK!

Og hva kan jeg si om ølet? HERREGUD SÅ GODT! Vic Secret minner meg om en slags «Galaxy light» som har litt furu- og krydderpreg i seg. Anbefaler virkelig å teste ut denne humlen.

Jeg ble kjempefornøyd med den og veldig positivt overrasket over smaken som Vic Secret ga. «Sjølvaste» Odin var også fornøyd, og jeg fikk denne første tilbakemeldingen:

«Får å si det sånn: ble satt helt ut. Det var rett tilbake til min første opplevelse med en cloudwater-øl! Fy faen. Er i ølhimmelen nå»

2018 Vic Secret-humlen kom på markedet for noen få uker siden, og Odin har allerede bestilt inn humlen til v3 😉 

[yumprint-recipe id=’3′]

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments