Nissebrygg 2017 (Juleøl)

Ho ho ho! Bedre sent enn aldri! Folk flest brygger juleølene sine tidlig på året, men som dere vet så har jeg vært opptatt med å perfeksjonere IPAene mine det siste halvåret/året. Når det kommer til juleøl så foretrekker jeg de tradisjonelle UTEN krydder, så det er det Nissebrygg er inspirert av. Dette er også første gang jeg brygger en slik ølstil med vannjustering, pH-regulering, kontrollert gjæringstemperatur og kegkarbonering.

Her er oppskriften til 40’ish liter Nissebrygg:

OG: 1.064
FG: 1.014

-11.0 kg Maris Otter
-0.55 kg Fawcetts Ambermalt
-0.55 kg Caramel Munich II
-0.55 kg Caraaroma
-0.40 kg Carapils

Jeg valgte å gå for en vannjustering som passer til en Wee Heavy (Strong Scotch Ale), noe som var ganske så likt som det jeg gjør med NEIPAene mine. Vannet ble justert til verdiene som på bildet med kalsiumsulfat, kalsiumklorid og magnesiumsulfat. Jeg justerte også pH i meskevannet til 5.2 med melkesyre. Jeg gjør justeringene i meskevannet før jeg tilsetter malten, samt i skullevannet. Mange av dere leser sikkert dette som «bla bla bla vann bla bla bla kalsium….er ikke kalsium den viktigste byggesteinen i skjelettet/beinvevet vårt?». Hvis du ikke har justert vannet før, så er ikke det aller viktigst i denne type øl, men ikke vær redd for å prøve. Hvis du vil prøve litt forsiktig, så anbefaler jeg DENNE kalkulatoren.

Mesk i 60 min på 67°C og 5 min på 78°C.
Kokes i 75 min. Jeg bruker også Fermcap som jeg tilsetter når koken begynner for å forhindre at det koker over.

Humle/tilsetninger:

-70g Magnum (34 IBU) – 60min
-1stk Whirlfloc-tablett – 10min
-2ts Gjærnæring – 10min
-0.5kg Brun farinsukker* – 10min
-100g Fuggles – 0min


*tapp av litt vørter i en kjele, rør inn sukkeret og hell oppi kokekaret igjen. Da slipper du at sukkeret brenner seg i bunnen når du tilsetter det.

Kjøl ned til rundt 20°C etter kok. Tapp over i gjæringskar igjennom en desinfisert sil for å tilføre mer oksygen, samt forhindre humlerester i å bli med over i gjæringskaret.

-3 pakker med WLP007

Gjæres på 19°C i 3 dager, 20°C i 5 dager og 21°C i 6 dager.
Cold crash 2-4 dager før flasking/kegging. Hvis du flasker så bruk 5g pr liter øl til karbonering.

En ekstra takk til min kjære svoger som tok seg tid til å designe min egne «Westum-nisse» til etiketten!

 

— — — — — —

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ FACEBOOK

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ INSTAGRAM

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

6 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Chris
6 years ago

Hva med et blogginnlegg hvor du skriver litt om vannjustering for dummies? Ta f.eks. utgangspunkt i vannprofilen til en kommune på nett og si litt om hvordan du ville justert for ulike typer øl. Hvor får man kjøpt de ulike mineralene du justerer med? Hvilke mineraler er nødvendig å ha? Og sikkert 10 andre ting som jeg ikke kommer på i farta 🙂

BN
BN
6 years ago

Hei!
Du skriver at du justerer PH før malten blir tilsatt. Måler du vannet til 5,2 før tilsetning av malt eller tar du utgangspunkt i hvor mye melkesyre EZ-kalkulatoren sier du skal tilsette slik at PH i mesken blir 5,2?
For det er vel PH i selve mesken som er interressant?
Hvis PH i vannet er på 5,2 før mesking vil vel PH bli for lavt når malten tilsettes?

Takker for utfyllende svar 🙂

BN
BN
6 years ago

Så da treffer du ca 5.2 i mesk ut i fra kalkulatoren. Når ca måler du mesken og hvis du bommer pleier du å justere under mesking? Er vel liten tid til å justere når meskingen er i gang?

Mulig dette blir flisespikkeri 🙂