WarpZone – collab med Ego Brygghus (Dobbel NEIPA)

IT’S-A WE, HOP-A-HEADS!

For en stund tilbake, så ble jeg invitert av Ego Brygghus til å brygge en IPA med de. Jeg må si det er en ære å bli invitert av bryggerier i Norge for å brygge øl sammen med de. Jeg har til nå blitt invitert av Austmann, Graff Brygghus og et annet bryggeri (foreløpig hemmelig) for å brygge en collab. Det må jo bety at jeg gjør noe riktig. Mer info om det kommer senere i år.

Anyways…tilbake til Ego Brygghus! Når jeg først skulle «debutere» med et kommersielt brygg, så ville jeg bruke en humletype som ikke «alle» bruker. 2017-høstingen av Galaxyhumle var for kort tid siden, og Yakima Valley Hops hadde fått inn et stort parti. Jeg har vært fast kunde av de det siste året, samt frivillig «reklamert» en del for de på instagram (fordi de fortjener det), så de var veldig snille og ga oss en VELDIG god deal på et storbestilling av fersk Galaxyhumle.

En av oppgavene jeg fikk var å finne på et navn og design til boksetiketten. Dette er ALLTID noe av det vanskeligste når det kommer til ølbrygging (haha). Etter et par uker så fikk jeg ideen til navnet WarpZone, inspirert av Super Mario Bros. Min kjære svoger, Åge Skjellum Bakken, jobber som grafisk designer hos Reklame-huset, så jeg spurte om hjelp til å lage en Mario-versjon av meg og Christer (bryggsjefen hos Ego Brygghus). Jeg ville også beholde den enkle «grunge-bakgrunnen» som jeg har på de fleste av etikettene mine. Både jeg og Christer ble veldig fornøyd med resultatet!

I dag var det bryggedag hos Ego Brygghus! Vannjusteringen til brygget var min oppgave. Jeg må innrømme at jeg hadde prestasjonsangst ang dette brygget, og jeg valgte å gå for en vannjustering jeg aldri har testet ut før. Den var inspirert av en justering som en kompis av meg i USA har hatt gode resultater med (som brygger like mye NEIPAs som meg).

Det var veldig uvant å måle opp så store mengder med mineraler. Som alltid, så brukte jeg regnearket fra EZ Water. Gutta hos Ego var imponert over hvor nære pH-målingen var i sammenligning til hva EZ Water-kalkulatoren hadde regnet ut. Det var kun 0.1 i forskjell, og da hadde jeg brukt vannverdiene fra vannet hjemme hos meg.

Christer satte sammen maltprofilen til ølet. Planen var å bruke havremalt, med siden vi ikke fikk tak i det så måtte vi ta til takke med flaket havre.

Fargen og «hazen» på vørteren var skikkelig sexy under mesk, så jeg håper det holder seg etter gjæring og tørrhumling.

Vi brukte bare bittelitt bitterhumle (ca 10 IBU) på 60min. Resten gikk i whirlpool/hopstand.

Når man brygger storskala, så må man jobbe litt for det også. Var «litt» større mengder med meskerester enn det jeg er vant til, haha!

Det var veldig moro å brygge en så stor batch med øl. Det vil alltids bli forskjell på ølet etter hvilket system man brygger med, så jeg håper det vil bli noe ligende jeg brygger her hjemme. Utrolig nok, så er det faktisk mer humle i denne enn det jeg brygger hjemme (syyyykt)! Som sagt, så har jeg prestasjonsangst ang dette ølet, så jeg håper folk vil like det når det slippes via HORECA. Ølet skal tørrhumles to ganger og bokses i begynnelsen av September.

Siden jeg er hjemmebrygger, så vil jeg dele oppskriften med dere skalert ned til en 20 liters batch, noe som tilsvarer en full corny keg. Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen….NEIPA skal IKKE flaskekarboneres. Jeg har smakt flere flaskekarbonerte NEIPAs fra folk som har prøvd oppskriftene mine og ALLE har vært oksiderte. Jeg håper at noen kan motbevise meg, men frem til da…har du ikke keg, så gi F i å brygge NEIPA! Om du så må selge svigermor for å få råd til en fatpakke, gjør det!

Her er oppskriften på 20’ish liter WarpZone DIPA

-2.28 kg Pilsnermalt
-1.75 kg Palemalt
-1.75 kg Hvetemalt
-0.88 kg Flaket Havre
-0.34 kg Acidmalt (kan erstattes med mer palemalt om du bruker melkesyre til pH-regulering)
-0.50 kg Dextrose (tilsettes når det er 10min igjen av kok)

Vannet ble justert til verdiene som på bildet med kalsiumsulfat, kalsiumklorid og magnesiumsulfat. Gjør justeringene i vannet før du tilsetter malten og etter skylling.

Meskes på 65-66°C i 60min.
Kok i 90 min.

Humle/tilsetninger:

-12g Columbus (60min)
-1 ts Gjærnæring  (10min)
-30g Galaxy (0min/20min hop stand på 85°C)
-80g Mosaic (0min/30min hop stand på 85°C)

Kjøl ned til rundt 20°C etter hop stand. Tapp over i gjæringskar igjennom en desinfisert sil for å tilføre mer oksygen, samt forhindre humlerester i å bli med over i gjæringskaret.

-2 pakker med WLP007

Gjæres på 19°C i 3 dager, 20°C i 4 dager og 21°C i 7 dager

 

Tørrhumling:

DAG 3:
-80 g Mosaic

DAG 11:
-145g Galaxy
-325g Mosaic

Cold crash i 4 dager før du tapper over til keg. Husk å purge keggen med co2 før du tapper over, samt dytte ut resterende o2 etter lokket er på. Karboner med 1.5bar i en uke (kjøleskapstemperatur).

 

 

— — — — — —

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ FACEBOOK

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ INSTAGRAM

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Sjurs
Sjurs
6 years ago

Råbra at du deler oppskrift, er nyoppstartet brygger, har brygget noen kit,skal brygge min første all grain i helgen så får vi se hvor lenge det går før fullt utstyr og keg er kjøpt inn. Gleder meg til å teste oppskrifter og få smake på disse ipaene som ser magiske ut! må også skryte av reiseinlegget ditt, fantastisk moro å lese 😀