Påske (NEIPA & APA)

Det er litt over en måned til påske, og nordmenn skal fråtse appelsiner og kose seg i sola. Det er nettopp disse to tingene jeg ville prøve å få inn i en øl, «the Westum way». For to år siden så brygget jeg en Påske-APA med søt appelsinskall, Mosaic og Mandarina Bavaria som ble knallgod, og jeg ville lage en ny versjon av denne. Siden jeg ble fornøyd med den første versjonen, så vil jeg også poste oppskriften til den her. Den er nok også mer «nybegynner-vennlig» enn NEIPA-versjonen jeg brygget i år. Scroll ned hvis du heller vil brygge den 🙂

Jeg begynner med NEIPA-versjonen. Planen var først å bruke tilsvarende humleprofil som den første versjonen, men så gjorde John Kimmich meg (nok en gang) oppmerksom på en humletype jeg ikke har noe erfaring med; Idaho 7.

Det som gjorde at jeg ville teste denne i påskeølet mitt var aroma- og smaksbeskrivelsen som var veldig tydelig, nemlig appelsin! Valget ble da å bruke 50% Mosaic, 35% Idaho 7 og 15% Mandarina Bavaria.

Her er oppskriften til 40’ish liter Påske-NEIPA:
(Note: Brygger du 20-25 liters-batcher, så er det bare å halvere oppskriften)

OG: 1.068
FG: 1.014-1.015

-7.50 kg Pilsnermalt
-2.50 kg Palemalt
-0.85 kg Flaket Havre
-0.65 kg Havremalt
-1.00 kg Flaket Hvete
-0.50 kg Carapils

Vannet ble justert til verdiene som på bildet med kalsiumsulfat, kalsiumklorid og magnesiumsulfat. Gjør justeringene i meske- og skyllevann. Meske-pH ble justert til 5.2 med melkesyre. Vannjusteringen er utregnet med kalkulatoren EZ Water.


150:110 (cl:so4)

Meskes på 67°C i 90 min og 78°C i 5 min. Rør i mesken hvert 10min igjennom meskeperioden. Hvis du er redd for stuck mash, så bruk gjerne risskall.

Kokes i 90 min (pga pilsnermalten).

Humle/tilsettinger:

-2 ts gjærnæring (10 min)
-100 g Søt Appelsinskall (5 min*1)
-200 g Mosaic (0min/whirlpool/steep i 30 min*2)
-150 g Idaho 7 (0min/whirlpool/steep i 30 min*2)
-100 g Mandarina Bavaria (0min/whirlpool/steep i 30 min*2)

*1: Jeg bruker en vaskepose til appelsinskallet. Man får kjøpt det hos de fleste dagligvarebutikkene.

*2: kjøl ned til 80°C, stopp nedkjøing, tilsett humle, rør den inn og la det trekke i 30min før du fortsetter nedkjøling.

Etter steep, så kjøl vørteren ned til 20°C. Tapp over i gjæringskar igjennom en desinfisert sil for å tilføre mer oksygen, samt forhindre humlerester i å bli med over i gjæringskaret. Bruk gjerne en oksygentank med brusesten for å tilsette mer oksygen om du kan.

Tilsett 3 pakker Wyeast 1318 eller ønsket gjærstarter.

Tørrhumling:

DAG 3:
-50 g Mosaic

DAG 7:
-250 g Mosaic
-200 g Idaho 7
-50 g Mandarina Bavaria

PS: Vær PARANOID ang oksidering etter stormgjæring!!!

Gjæres i 3 dager på 20C og 7 dager på 21C. Start cold crash på dag 10 og keg på dag 14. Husk å purge keggen med co2 før du tapper over, samt dytte ut resterende o2 etter lokket er på. Karboner med 1.5bar i en uke (1-2°C).  Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen….NEIPA burde IKKE flaskekarboneres. Jeg har smakt flere flaskekarbonerte NEIPAs fra folk som har prøvd oppskriftene mine og ALLE har vært oksiderte. Jeg håper at noen kan motbevise meg, men frem til da…har du ikke keg, så gi F i å brygge NEIPA! Om du så må selge bløtkokte egg i kyllingkostyme på påskefjellet for å få råd til en fatpakke, gjør det!

Smaken ble kjempegod! Søt, fyldig og forfriskende med masse smak av appelsin og tropisk frukt!

*****************************************************************************************
*****************************************************************************************

Så var det på tide med oppskriften på Påske-APAen jeg brygget for 2 år siden 🙂 Som jeg nevnte tidligere, så er nok denne mer «nybegynner-vennlig» enn oppskriften over. Selv om den har mindre mengder humle, så vær forsiktig med å utsette ølet for oksygen. Ikke ta av lokk for å se på ølet, vær forsiktig ved evt omstikking av ølet osv osv. Jeg mistenker at flasken på bildet over var oksidert (eller så er det lyssettingen).

Her er oppskriften på 25’ish liter Påske-APA:

OG: 1.061 (+0.003 pga karboneringssukkeret)
FG: 1.012

-4.20 kg Pilsnermalt
-2.80 kg Hvetemalt

Mesk i 90min. Tilsatte malten på 40°c og varmet gradvis opp til 65°c. 70°c de siste 15min. Kok i 90min.

-10 g Chinook (60min)
-40 g Mosaic (15min)
-20 g Mandarina Bavaria (15min)
-40 g Mosaic (5min)
-20 g Mandarina Bavaria (5min)
-40 g Søt Appelsinskall (5min)
-60 g Mosaic (0min/5min steep)
-30 g Mandarina Bavaria (0min/5min steep)
-2 pk M36 Liberty Bell Ale (kan erstattes med annen ønsket gjær)

Gjæres på 20’ish grader i 2 uker.

Tørrhumling på dag 7:

-100g Mosaic
-30g Mandarina Bavaria

6g sukker pr liter øl til karbonering.

God påske! 🙂

 

— — — — — —

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ FACEBOOK

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ INSTAGRAM

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments