Denalic (NEIPA med Denali-humle)

Denali er en relativt ny humletype som er en kryssning mellom 50% Nugget, 25% Zeus og 25% USDA 19058m. Den har også gått under kallenavnet «Nuggetzilla» og smaken beskrives som ananas, sitrus og furunål.  Jeg ble ikke mindre nyskjerrig etter at jeg så The Alchemist sin video om deres single hop Denali.


Planen min var først å brygge en single hop Denali også, men etter mange tips fra andre «NEIPA-bryggere» i statene så anbefalte de å kombinere den med en annen fruktig humle. Valget endte da opp på Mosaic. Jeg ville at Denali-humlen skulle dominere, så  forholdet ble 2/3 Denali og 1/3 Mosaic. Siden dette skulle bli en DIPA, så kjørte jeg en VELDIG stor mengde humle (3lbs/1,36kg på 40-45 liter).

Her er oppskriften til 40’ish liter DDH Denalic DIPA:
(Note: Brygger du 20-25 liters-batcher, så er det bare å halvere oppskriften)

OG: 1.070
FG: 1.011

-11.20 kg Pilsnermalt
-2.30 kg Flaket Havre
-0.50 kg Maltet Havre
-0.75 kg Dextrose/Sukker (tilsettes siste 10 min av kok)

Vannet ble justert til verdiene som på bildet med kalsiumsulfat, kalsiumklorid og magnesiumsulfat. Gjør justeringene i vannet før du tilsetter malten og etter skylling. Meske-pH ble justert til 5.2 med melkesyre. Vannjusteringen er utregnet med kalkulatoren EZ Water.

Meskes på 66°C i 90 min og 78°C i 5 min. Rør i mesken hvert 10min igjennom meskeperioden. Hvis du er redd for stuck mash, så bruk gjerne risskall.

Kokes i 90 min (pga pilsnermalten).

Humle/tilsettinger:

-2 ts gjærnæring (10 min)
-400 g Denali (0min/whirlpool/steep i 30 min*1)
-200 g Mosaic (0min/whirlpool/steep i 30 min*1)
*1: kjøl ned til 80°C, stopp nedkjøing, tilsett humle, rør den inn og la det trekke i 30min før du fortsetter nedkjøling.

Nei jeg har ikke glemt å skrive noe…ingen bitterhumle i denne 😉

Etter steep, så kjøl vørteren ned til 20°C. Tapp over i gjæringskar igjennom en desinfisert sil for å tilføre mer oksygen, samt forhindre humlerester i å bli med over i gjæringskaret. Bruk gjerne en oksygentank med brusesten for å tilsette mer oksygen om du kan.

Planen var å kun bruke Wyeast 1318, men fikk ikke tak i nok. Endte opp med å blande 2 pakker Wyeast 1318 og 2 pakker WLP007.

Tørrhumling:

DAG 3:
-110 g Denali
-60 g Mosaic

DAG 7:
-400 g Denali
-200 g Mosaic

PS: Vær PARANOID ang oksidering etter stormgjæring!!!

Cold crash i 2-4 dager før du tapper over til keg. Husk å purge keggen med co2 før du tapper over, samt dytte ut resterende o2 etter lokket er på. Karboner med 1.5bar i en uke (1-2°C).  Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen….NEIPA burde IKKE flaskekarboneres. Jeg har smakt flere flaskekarbonerte NEIPAs fra folk som har prøvd oppskriftene mine og ALLE har vært oksiderte. Jeg håper at noen kan motbevise meg, men frem til da…har du ikke keg, så gi F i å brygge NEIPA! Om du så må kle deg ut som en ananas og selge kroppen din til fruktfetisjister for å få råd til en fatpakke, gjør det!

Denne trengte et par uker iskald lagring på keg før hopburnen var borte. Smaken var helt fantastisk! Veldig unik smak av tropiske frukter og furunål i bakgrunnen. Denali-humle er absolitt verdt å sjekke ut! 🙂

 

— — — — — —

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ FACEBOOK

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ INSTAGRAM

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments