Warrior Wit IPA (White IPA) – v1

Da jeg begynte med brygging så var hveteøl noe av det beste jeg kunne få. Da jeg begynte å like IPA, så ville jeg derfor prøve å lage en hybrid mellom de to. Jeg visste ikke at det allerede var noe som het «White IPA», så denne oppskriften ble satt sammen uten inspirasjon fra noe annet. Navnevalget kan forklares så enkelt som at det er Warrior-humle som bitterhumle, Wit pga den store hvetemengden, koriander og søt appelsinskall og IPA pga at den er humlet som en IPA.

Jeg brygget denne for fjerde gang for litt siden, og jeg har gjort små forandringer på hver eneste batch. Den største forandringen jeg gjorde forrige gang var å bytte ut US-05 med Belgisk wit-gjær. Oppskriften til de tidligere versjonene finner du HER.

Denne gangen ville jeg prøve å brygge den med litt mindre humle en vanlig, noe som ikke er veldig typisk Westum. Jeg byttet også ut palemalten med pilsnermalt, og testet ut to nye gjærtyper. Den ene var M21 Belgian Wit Yeast fra Mangrove Jack’s og den andre var A24 Dry Hop Yeast fra Imperial Yeast.

Her er oppskriften til 50 liter Warrior Wit IPA:

-6.5kg Pilsnermalt
-6.5kg Hvetemalt

Meskes i 75min på 63°C. Øker temperatur til 68°C den siste halvtimen.
Jeg liker at mine IPAer er tørre, så derfor mesker jeg de med så lav temperatur. Ønsker man en litt fyldigere IPA, så kan man fint meske på 66°C.

 

Kok i 90min.

Humle/tilsetninger:
-100g Warrior (60min)
-2stk Whirlfloc-tabletter (10min)
-60g Knuste Korianderfrø (5min)
-80g Søt Appelsinskall (5min)
-100g Citra (0min/steep/whirlpool)
-100g Cascade (0min/steep/whirlpool)

TIPS 1: Kjøp inn en vaskepose til BHer på butikken som du kan ha koriander og appelsinskall i. Dette for å slippe faren med å tette krana når vørteren skal tappes til gjæring.
TIPS 2: Når jeg skal kjøre whirlpool og steep på 0min, så kjøler jeg alltid vørteren ned til rundt 93°C først. Jeg stopper nedkjølingen, hiver oppi humlen og deretter bruker jeg en malingsblander på en drill og kjører whirlpool på full guffe i ca 5min før jeg lar det stå å trekke i 5min tid (man kan kjøre steep lengre også). Etter steepen, så fortsetter jeg nedkjølingen. For å lære mer om tema, så anbefaler jeg å google «hop steep«. 

 

Kjøl vørteren ned til rundt 20°C og tapp over til gjæringskar.
Jeg bruker også alltid en stor desinfisert sil som jeg lar vørteren renne igjennom. På denne måten får vørteren mer oksygen og du får mindre trub med i gjæringskaret.

Som nevnt tidligere, så testet jeg ut to forskjellige gjærtyper denne gang, så jeg tappet det over på to 25-liters gjæringskar. La det gjære i 2 uker på 20’ish °C.

TIPS 3: Når man skal bruke bokser fra Imperial Yeast, så ha en desinfisert skje klar til bruk. Boksen skal stå kaldt helt frem til du skal bruke den. Åpne boksen FORSIKTIG og rør godt oppi boksen med skjeen. Da får du løs alt av gjær som sitter fast på veggen i boksen.
TIPS 4: Hvis du ikke vil bruke wit-gjær ,eller får tak i A24 Dry Hop Yeast, så ikke vær redd for å prøve andre gjærtyper. Både US-05 og S-04 er to gode kandidater.

7-5 dager før du skal flaske ølet, så er det tid for tørrhumling.
Jeg brukte 200g Citra til tørrhumling (100g i hvert kar).

Flaskes med 6g sukker pr liter øl til karbonering. Den endte opp på 6.3%.
OG: 1.057 (+0.003 pga karboneringssukker)
FG: 1.012

Da er det bare ventetiden som er igjen! Jeg anbefaler å la flaskene stå 2 uker i romtemperatur før de settes kaldt…

MEN, jeg er Mr. Utålmodig når det kommer til IPA og etter en uke på flaske så måtte jeg bare smake….

Til tross for bare en uke på flaske, så var de knallgode! Begge to var veldig fruktige og tropiske i smaken. Ølet med A24 Dry Hop Yeast var hakket mer fruktig, mens ølet gjæret med M21 Belgian Wit Yeast hadde et godt pepperaktig preg fra gjæren. Man kjenner også den gode appelsinsmaken fra det søte appelsinskallet, samt et mildt krydrete preg fra korianderen. Det eneste jeg savnet var bittelitt mer bitterhet og smak/aroma fra humlen, men nå kuttet jeg bevist ned på humlen 🙂

En skikkelig god øl som passer godt i sommervarmen!

WARRIOR BLEND «BOURNON AND OAK WIT IPA»

Jeg fikk en liten ide mens jeg hadde Warrior Wit IPA til gjæring. Hva om jeg tok 2.5 liter av hver, blandet de etter stormgjæring og tilsatte 10g Medium Toast Fransk Eikechips som hadde trukket i 0.3dl Jim Beam Bourbon? GO FOR IT! Etter noen dager tørrhumlet jeg den med både Citra og Simcoe. Jeg husker ikke hvor mye jeg brukte, da jeg gjorde dette litt på sparket.

Den ble kjempegod! Tropisk, fruktig, citrusy og mildt «dank» fra humlen, søt appelsin fra det søte appelsinskallet (no shit, Sherlock?), krydrete fra korianderenen og den belgiske wit-gjæren, mildt av bourbon og et hint av eik. Kunne nok ha brukt litt mer eik, men da vet jeg det til en senere anledning. En suksess ble det, i allefall 🙂

 

— — — — — —

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ FACEBOOK

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ INSTAGRAM

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments