Yankee Breakfast (Imperial Stout)

Endelig var dagen her! Var F**N meg på tide å brygget en ny imperial stout! Jeg ble inspirert til å brygge denne etter jeg smakte min første KBS (Kentucky Breakfast Stout) av Founders i fjor. En deilig imperial stout med mørk sjokolade og kaffe, samt at den er bourbon-fatlagret.

Til min variant, så valgte jeg å bruke kakaopulver, kakaonibs, Death Wish Coffee og Heavy Toast Amerikansk eikechips som skal få trekke i en halvflaske Jim Beam Bourbon.

 

Her er oppskriften på 25(ish) liter Yankee Breakfast:
(De detaljerte mengdene med vann er tilpasset BB60/BB60 Automatic med meskekar)

-10kg Palemalt
-1kg Hvetemalt
-0.2kg Carapils
-0.5kg Roasted Barley
-0.5kg SJokolademalt
-0.4kg Carafa Special 3
-0.4kg Caramunich 2
-0.5kg Flaket Havre (lettkokte havregryn)
-0.5kg Flaket Hvete

-*1.5kg sukker
-*1kg Kandissukker (Dansukker Stor Brun Kandis)
*tilsettes under kok.

Jeg varmet opp 40 liter meskevann til 74°C før jeg tilsatte malten. Mesketemperatur var rundt 68°C og 69°C. Jeg valgte å meske med høy temperatur, fordi jeg vil ha en fyldig stout.

Malten ble mesket i 75min.
Etter mesking ble malten skyllet med 5 liter vann (ca 60°C). Jeg landet på ca 33-34 liter i karet før kok. Mens vørteren varmet seg opp, strødde jeg oppi 1kg sukker (preboil 1.077).
(se «PS» på slutten av dette innlegget)

Vørteren skal koke i 75min.

Humle/tilsetninger:
-90g Magnum (60min) – (Alfa 13.8%/IBU 78.8)
-150 g Freia Kakaopulver (15min)
-20g/2 måleskjeer Death Wish Coffee (eller en annen kaffe du vil bruke) (15min)
-1kg Kandissukker (15min)
-40g Willamette (10min) – (Alfa 5.5%/IBU 5.1)
-2ts Gjærnæring (10min)
-1stk Whirlfloc-tablett (10min)
-40g Willamette (0min/5min steep) – (Alfa 5.5%/IBU1.4)

Når det var 30min igjen av kok, så tappet jeg av 2.5 liter vørter i en kjele og holdt den varm på komfyren. Jeg tilsatte 1kg kandissukker og rørte den inn slik at det ikke var noen biter igjen. Når det var gjort, så tilsatte jeg kakaopulveret og kaffen. Rørte dette godt inn slik at det ikke var noen klumper.

Når det var 15min igjen av kok, så helte jeg det oppi sammen med resten av vørteren. Jeg tilsatte også siste halvkilo med sukker (jeg siktet på 1.100).

Jeg fikk ikke brukt whirlpool-pumpen denne gangen, da den var potte tett med tjukk vørter, kakao, kaffe og humle. Pga dette så gikk nedkjølingen ganske sakte. Rørte litt i vørteren med en desinfisert røreskje for å få vørteren kaldere litt fortere.

Når vørteren var nedkjølt, så tappet jeg den igjennom en desinfisert sil. Jeg brukte 3 liter for mye vann da jeg brygget denne, så neste gang kommer jeg til å bruke 37 liter til meskevann. Jeg stopper når jeg kom til 26’ish liter i gjæringskaret. Da brygget landet på 1.100, så er det greit at den har litt plass i karet når stormgjæring begynner.

Før jeg tilsatte 3 pakker rehydrert US-05, så tilsatte jeg oksygen i ca 1min.

Når man brygger imperial stout, så bør man bruke blow off tube!

La den gjære i 3 ukers tid før du stikker om til et nytt kar. Her tilsatte jeg kakaonibs røstet i ovnen på 100°C i 15min (takk for tipset, Vidar B.) og eikechips som har trukket i Jim Beam Bourbon i 1-2 døgn.

Jeg lot ølet stå i sekundærkaret i 8 uker før jeg flasket.
Rett før flasking så tilsatte jeg 3 gram rehydrert CBC-1 karboneringsgjær og 2 dl kruttsterk Death Wish Coffee (6 måleskjeer og 2 dl kokende vann).

Jeg brukte 4.5g sukker pr liter øl til karbonering.
Nå skal godsakene få stå romtemperert i noen uker før den settes ned i ølkjelleren. Det er nok en 6-12 måneder før den er klar i mine ganer.

OG: 1.100 (+0.002 pga karboneringssukker)
FG: 1.021
Tilsettningen med bourbon ga ca 0.5% mer alkohol også.

Jeg ville også pynte dette brygget litt ekstra, så jeg vokset flaskene. Etter å ha saumfart eBay, så valgte jeg å teste ut ostevoks siden flaskevoks fra USA hadde SKYHØY pris på frakt.

Resultatet ble kjempefint, selv om ostevoks kanskje er bittelitt i det mykeste laget for flasker. Kanskje det hjelper å smelte inn lim til limpistol sammen med voksen? Må teste ut det neste gang.

Pga karboneringsgjæren, så var ølet karbonert etter 2-3 uker. De er nå flyttet ned til kjelleren og skal få kose seg der i 6-12 måneder. Vinteren 2017 blir koselig!

Og slik brygger man (og pynter) Yankee Breakfast!

PS: Jeg klør meg litt i hodet og prøver å finne ut av hvorfor preboil var så lav som den var (til tross for 1kg sukker tilsatt). Kan det være den høye mesketemperaturen, for mye malt i meskekaret eller den lave mengden skyllevann? Må forske litt på dette å se hva jeg finner ut av.

 

— — — — — —

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ FACEBOOK

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ INSTAGRAM

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments