Arrogant Jævel-Ale (American Strong Ale)

Jeg hadde en periode der jeg var hekta på Arrogant Bastard Ale av Arrogant Brewing/Stone Brewing Co. Det er en American Strong Ale som er humlet hard med Chinook.

Da Djerv fra Bryggeland Sarpsborg spurte om jeg ville brygge et øl sammen med han, så foreslo jeg å lage en klone av denne.

Etter å ha brukt alt for mye tid i DENNE tråden på forumet Homebrew Talk, så kommer det frem at CaraAroma fra Weyermann er det som ligner mest i smak. I denne oppskriften bruker vi Swaen sin variant som heter SwaenAroma. Det var også anbefalt å bruke Gypsum/Kalsiumsulfat for å fremheve humlepreget.

Her er oppskriften på 50 liter Arrogant Jævel-Ale:
(vannmengder er tilpasset Beer Brew 60 Automatic)

40 liter meskevann med 10g Gypsum/Kalsiumsulfat (CaSO4)
30 liter skyllevann med 6g Gypsum/Kalsiumsulfat (CaSO4)

-12.3kg Palemalt (87.9%)
-1.7kg SwaenAroma (12.1%)

Vi fikk litt problemer med stuck mash, så vi heiv oppi ca 0.5kg Risskall/Rice Hulls. Det gjorde virkelig underverket, så jeg anbefaler alle å bruke det til denne oppskriften. Utbyttet ble mye bedre og vi hadde en preboil på 1.056.

Meskes i 60 min på 66-67°C.
Under oppvarming til kok så tilsatte vi Fermcap (Anti-foam). Er første gang jeg bruker dette, men det funka fett som faen! Ikke noe skum som koker over og det går ikke utover skummet i ferdigresultatet.

Kokes i 70 min.

Humle/tilsetninger:
-100g Chinook (60 min)
-100g Chinook (20 min)
-2stk Whirlfloc (15 min)
-2ts Gjærnæring (15 min)
-100g Chinook (5 min)
-100g Chinook (0 min/5 min steep)

Vi tilsatte også dextrose (druesukker) de siste 10-5min for å justere OG til 1.070 (skrev ikke opp mengden).

 

Kjøl vørteren ned og tapp over i gjæringskar.

Da vi kun hadde 2 pakker WLP007 og 2 pakker S-04, så valgte vi å bruke en av hver pr dunk. Hvis du vil brygge dette ølet selv, så behøver du ikke blande. Om du vil bruke kun WLP007 eller S-04, så går det helt fint. Et annet alternativ er M42 New World Strong Ale Yeast fra Mangrove Jack’s. Både den og S-04 stammer fra WLP007.

 

VOILÀ! Gjæres i 2 uker på 20°C. (anbefalt gjæringstemperatur til denne gjæren er 18-21°C) i 2 uker.

Da jeg også er en STOR fan av bourbon-fatlagret øl, så ville jeg at vi skulle tilsette eik og bourbon i det ene fatet. Fatlagret Arrogant Bastard er jo tross alt DRITGODT!

Når jeg kom hjem fra bryggedagen, så kokte jeg 40g Medium Toast Fransk Eikechips i 5min for å få bort litt overflødige tanniner. Etter å ha silt av vannet, så tilsatte jeg eikechipsene sammen med 2.5dl Jack Daniel’s. Dette skal nå få stå å kose seg i en ukes tid før jeg dumper alt i det ene gjæringskaret.

Etter at dette har kost seg i gjæringskaret i en ukes tid, så kommer vi til å flaske det. Ønsker man kraftigere eikepreg, så kan det godt stå lenger.

Etter to uker, så flasket vi ølet rett fra gjæringsdunken og brukte karboneringsdrops (men du kan også bruke 6g sukker pr liter øl).

 

Jeg tok første smaking av ølet etter 2 uker på flaske. Aroma og smak var nesten spot on som orginalen! Trenger fortsatt et par uker til før den er klar, men ble veldig positivt overrasket over smaken! Eneste negative var at karboneringen var litt lav, men vi misstenker at dette er pga at den sto litt for kaldt etter flasking. Alle flaskene har fått seg en god rist og står nå på varmekabler. Håper det blir mer karbonering av dette.

(fargen er mørk kobberrød, selv om det ikke ser slik ut på bildet)

Og slik, mine damer og herrer, brygger man Arrogant Jævel-Ale!

 

— — — — — —

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ FACEBOOK

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ INSTAGRAM

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments