Skøydde (NEIPA)

I helgen fikk jeg og madammen besøk av Aurbu Heimbrygg, aka svoger og svigerfar. Etter at de ble kjent med meg, så ble de like gale etter humlerike øl som det jeg er. De ble også veldig interessert i hjemmebrygging og har begynt sånn smått med meg som mentor. I helgen ville de brygge sammen med meg og det måtte selvfølgelig bli en IPA. Jeg ville brygge en New England IPA (NEIPA), en ølstil som fortsatt er ganske ny for folk flest. De fleste ølnerder kjenner til Heady Topper, samt andre IPAer fra bryggerier som Trillium og Tree House. Som om ikke Amerikansk IPA er humlerikt fra før, så er NEIPA ren «humlejuice». De får frem humlesmaken på en måte jeg aldri har smakt i noen andre IPAer. De er ofte veldig tåkete, noe som er et resultat av maltvalg, gjærvalg og selvfølgelig den store mengden med humle. Bitterheten er også veldig lav i forhold til «typiske» IPAer.

Før helgens brygging så ville jeg gjerne prøve å få tak i ekte vare, slik at de skulle få smake hvordan humlen kommer frem, og en kompis ble redningen vår (takk, Simon)!

De falt absolutt i smak!

Det er spesielt to av mine øl som min kjære svoger og svigerfar digger, og det er Chango (som er fullpakket med Citra) og Påskebrygget mitt (som er fullpakket med Mosaic). Vi var alle enige om at en NEIPA med Citra og Mosaic var veien å gå. Hvis du lurer på hva «skøyddde» betyr, så er det vågådialekt for «tåke». Siden madammen og svigers er derfra, så følte jeg at det var et passende navn.

Jeg har, som alltid, brukt timesvis på diverse fora og lest om stilen og tips til brygging av det. Her gikk det også opp for meg hva som skjedde med Nuclear Hopocalypse. Selv om mye gikk galt, så ble den største fienden O K S I D E R I N G ! Vannjustering er også et MUST når man brygger en slik øl. Ja man kan fint brygge god IPA uten, men vil du ha EPISK IPA så må du justere vannet. Dette er et felt som er helt nytt for meg, men i jakten på den perfekte hjemmebryggede IPA så måtte jeg hoppe uti det. Jeg ble tipset å bruke EZ WATER til å regne ut hva jeg ville gjøre med vannet, samt å justere kloridnivået til 150 ppm og kalsiumnivået til  150-250 ppm. PH burde ligge på rundt 5.2-5.4, noe jeg justerte med melkesyre.

Breaking bad?

Her er oppskriften på 50 liter med Skøydde IPA:
(Vannmengde tilpasset Beer Brew 60 Automatic)

40 liter vann til mesking

-9.0kg Extra Pale Maris Otter
-2.0kg Hvetemalt
-2.0kg Flaket Havre
-0.4kg Flaket Hvete
-0.4kg Carapils
-0.5kg Rice Hulls/Risskall (valgfritt)

Mesket dette i 65min på 64°C.
Skyllet med 30 liter vann

Kokes i 60min.

 

Humle/tilsetninger:

-50g Columbus (60min)
-1stk Whirlfloc (15min)
-2ts Gjærnæring (15min)
-0.5kg dextrose/sukker (10min)
-250g Citra (whirlpool/30min steep på 80°C)
-250g Mosaic (whirlpool/30min steep på 80°C)

Kjøl ned til 80°C, stopp nedkjøling, hiv oppi humlen og la det trekke i 30min før du fortsetter nedkjølingen. Har aldri hatt en vørter som lukter så godt!!

Kjøl vørteren ned til 19°C og tapp over til gjæringskar med kran. Når du tapper over til gjæringsdunk så få med deg MINST mulig humlegrums. Bruk en desinfisert sil, noe som også bidrar med oksygen i vørteren.

-2 pakker Wyeast 1318 London Ale III

Gjæres i 4 dager på 19°C og 10 dager på 22°C.

Tørrhumling tilsettes 4 dager etter bryggedag (når stormgjæring begynner å avta). Lokket skal KUN av når du tørrhumler!

-250g Citra
-250g Mosaic

OG: 1.055
FG: 1.010

Cold crash i 24-48 timer før flasking slik at humlen synker til bunnen. IKKE stikk om ølet. Jeg flasket rett fra gjæringskaret og karbonere med karboneringsdrops. Eneste kontakt ølet skal ha med oksygen er når det tappes på flasken!

Veldig spent på hvordan det blir! Forhåpentligvis så har vi humlejuice om noen få uker…

19 liter av brygget ble tappet på fat og ble helt FANTASTISK!! Jeg fikk tilsendt en fersk Congress Street av Trillium og første tanke var «dette minner om mitt eget brygg»!

Det var en virkelig opptur for meg! Er endelig på rett vei på NEIPA-fronten!
Her er et bilde av hvordan Skøydde ble:

Skikkelig fruktig og god! Kunne ha hatt bittelitt mer bitt fra bitterhumlen, så kommer til å tilsette noen ekstra gram (60-70g totalt) på neste NEIPA jeg brygger 🙂

 

— — — — — —

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ FACEBOOK

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ INSTAGRAM

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments