Santas Pine Juice (NEIPA) – v1

Da jeg endte opp med å brygge 5 forskjellige juleøl i fjor, så har jeg en god del til overs (mildt sagt), men jeg klarte jo ikke å la være og brygge en ny type «juleøl» som passer godt for et humlehue som meg.

 

For litt siden brygget jeg Skøydde IPA sammen med min svoger og svigerfar, og det ble en STOR suksess! Flere kompiser som er stor tilhenger av NEIPAs fra USA gliste godt da de smakte, så det er absolutt et godt tegn. Jeg tømte også keggen (nesten) alene på 4 uker(!!). Og se hvor sexy den er!! haha! Jeg fant også ut at jeg ALDRI skal flaskekarbonere en IPA igjen. 19 liter av denne ble kegget og resten flasket. Til tross for å være UTROLIG forsiktig med oksidering, samt flaske rett fra kar med karboneringsdrops, så hadde den et mildt preg av oksidering. Flere synes den flaskede versjonen er knallgod også, men for min del så ble hintet av oksidering så irriterende at jeg helte ut resten (ja jeg er kresen som faen på IPA).

 

Anyways…tilbake til Santa’s Pine Juice! New England IPA er jo stort sett kjent for sitt fruktige humlepreg, så hvorfor ikke bruke humle som er litt mer «typisk West Coast»? Jeg digger den sevje- og furuaktige smaken fra West Coast IPAer, så jeg valgte å bruke Chinook, Simcoe og Columbus som aromahumle. Jeg brukte også samme maltprofil som Skøydde IPA, bare med vanlig Pale Malt i stede for Extra Pale Maris Otter. Kloridnivået ble justert til 198 ppm og sulfatnivået til 205 ppm. PH ble justert til 5.25 med melkesyre.

 

Her er oppskriften på 25’ish liter med Santa’s Pine Juice:
(SE REVIEW NEDERST FØR DU BRYGGER DENNE)


«Søt liten bryggeassistent»

MALT:
-4.5 kg Palemalt (65.2%)
-1.0 kg Hvetemalt (14.5%)
-1.0 kg Flaket Havre (14.5%)
-0.2 kg Flaket Hvete (2.9%)
-0.2 kg Carapils (2.9%)

Mesk i 65min på 64°C.
Kok i 60min.

 

HUMLE/TILSETNINGER:
-25 g Columbus (60min)
-0.5 stk Whirlfloc-tablett (10min)
-1 ts Gjærnæring (10min)
-1 kg sukker/dextrose (10min*)
-50 g Chinook (5min)
-70 g Simcoe (0min/whirlpool/steep**)
-50 g Columbus (0min/whirlpool/steep**)
-200 g Chinook (0min/whirlpool/steep**)

*Da jeg var «opptatt» med å tømme keggen med Skøydde IPA, så gikk dette i glemmeboka. Tilsatte sukkeret da jeg skulle begynne nedkjøling (do’h)!
**Kjøl ned vørter til 80°C, skru av kjøling, hiv oppi humlen og la det trekke i 30 minutter før du fortsetter kjøling.

Kjøl ned til 20’ish grader og tapp over i gjæringskar med kran. Jeg anbefaler å la vørteren renne igjennom en desinfisert sil. På den måten får du minst mulig «humlegrøt» i karet (humlen har allerede gjort nytten sin) og du får mer oksygen i vørteren.

Planen var å bruke kun Wyeast 1318, men siden pakken begynte å bli litt gammel så valgte jeg å blande den med en pakke WLP007. Blir en spennende å smake resultatet av det.

La den gjære i 4 dager på 19°C og 10 dager på 20°C.

OG: 1.067
FG: 1.010

TØRRHUMLING DAG 4:
-125 g Chinook
-40 g Simcoe
-25 g Columbus

TØRRHUMLING DAG 10:
-125 g Chinook
-40 g Simcoe
-25 g Columbus

Husk at lokket på gjæringskaret KUN skal av ved tørrhumling. Løft av forsiktig, få oppi humlen og få på lokket. Skal du brygge en slik type øl så kan du ikke være nysgjerrig og ta av lokket for å se på ølet i tide og utide. VÆR TÅLMODIG! Jeg valgte også å dele opp tørrhumlingen i to omganger pga mengden. Jeg vil ikke at alt skal svelle og lage et «lokk» på toppen, slik at noe av humlen ikke er i kontakt med ølet.

Cold crash i 24-48 timer før du tapper ølet over i keg via slange koblet på kranen. Husk å purge fatet med co2 før du tapper over, samt purge med co2 og trekke i ventilen for å dytte ut siste rest av oksygen fra karet etter du har tappet over. Ja, jeg er nok veldig overdreven forsiktig med oksidering, men det er absolutt den største fienden til denne ølstilen!

Jeg karbonerte med 1.5bar i 1 uke. Ikke bruk sånne «stress-/hurtigkarboneringstriks» på en slik øl. Den må stå å godgjøre seg i 1-2 uker uansett. Husk at for hver gang du trekker i ventilen og slipper ut gass, så slipper du også ut deilig humlearoma som skal være i ølet. Den skal heller ikke være for høyt karbonert.

Om du må flaske, så bruk 5.5 g sukker pr liter øl til karbonering. Men husk…jeg anbefaler å ikke gjøre dette. Du vil aldri klare å få en skikkelig NEIPA med flaskekarbonering. Det er min superkresende mening! 😉 Oksideringspreget vil dukke opp uansett hvor forsiktig du er. Er du et humlehue, kjøp keg! Det jeg skal flaske av IPAer fremover blir med Blichmann Beergun.

Jeg tok første smak fra keg etter 5 dager. Humlepreget var fortsatt ganske «rått» og brant i munnen da. I skrivende stund har den vært 12 dager på keg og smaken er rund og fin nå. Skulle bare ta et lite glass å smake, men endte med å ta 4 glass…haha!

En uke senere så hadde den forandret seg litt. Columbus-humlen hadde presset seg frem og dominerer veldig mye. Den gir en ganske så rå og «gressete» smak som jeg gjerne skulle ha unngått. Den er fortsatt god, men preget Columbus gir ødelegger litt for meg, så jeg kommer til å droppe Columbus i whirlpool og tørrhumle neste gang. Erstatt det med mer Simcoe i stede for 😉

Og slik, mine damer og herrer, brygger dere Santa’s Pine Juice!
Ho, ho, fucking-ho!

God Jul!

 

— — — — — —

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ FACEBOOK

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ INSTAGRAM

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments