Killdozer (NEIPA) – v1

Jada…..enda en NEIPA! Haha! Jeg er og forblir et hardcore-humlehue med en stor forkjærlighet for humlejuice fra New England-området! Det blir litt forhistorie og fjas frem til selve oppskriften, men hold ut! Alle øl har en historie!

Har den siste tiden sett at veldig mange Norske bryggerier har hevet seg på NEIPA/NEPA-bølgen, men (til stor skuffelse) så har ingen av de jeg har smakt levd opp til forhåpningene enda. Jeg får stadig kommentarer som «NEIPA er faen ikke godt» fra folk i ølmiljøet. Når jeg spør om de har smakt noen ifra New England-området, så sier de nei. De har kun smakt de Norske….

Du vet ikke hva du går glipp av om du er glad i humle! Nå skal det sies at det er fortsatt noen Norske NEIPAer/NEPAer jeg ikke har smakt, og jeg skal prøve å få smakt de ASAP, så hvis noen føler seg truffet så har jeg kanskje ikke smakt ølet enda. De eneste som lever opp til forhåpningene i «nærområdet» er Stigbergets Bryggeri og O/O Brewing fra Sverige.

Fikk skikkelig Trillium-feeling da jeg drakk Amazing Haze!

Speaking of Trillium…jeg har en kompis som bor 20min unna Trillium Brewing, og han har i år hjulpet min bedre halvdel (aka Ølbryggefrue) til å ordne min ølkalender til meg. I skrivende stund så er vi på luke 5 i kalendere…fy faen så mye snadder jeg har fått!!

Trillium er, og forblir, en av mine favorittbryggerier. Jeg ble inspirert til å lage en Trillium-inspirert IPA tili ære for kompisen min i USA, som har kallenavnet Killdozer. En av hans favoritthumler er Citra (hvem er det som ikke elsker citra?), så det passet bra at 906 gram (2 pounds) med 2016 Citra bestilt hos Yakimla Valley Hops ramlet ned i postkassa mi for noen dager siden. Jeg endte også opp med å kjøpe 400 gram med 2015 Citra her i Norge til brygget.

Som de fleste bryggerier over i statene, så er de ikke så åpne om oppskrifter som de er her i Norge. Hos Trillium så står det hva slags malt og humle de bruker, så «in the name of science» så laget jeg en maltprofil inspirert av en av deres IPAer.

Jeg vet også at de bruker Columbus som bitterhumle (noe jeg allerede bruker i NEIPAene mine), så her er oppskriften til 50’ish liter med Killdozer Citra IPA:
(Note: Brygger du 25 liters-batcher, så er det bare å halvere oppskriften)

-11.0kg 2-Row Pale Malt
-1.0kg Hvetemalt
-1.0kg Flaket Hvete
-0.4kg Carapils
-0.2kg Carahell

Vannjustering er MEGET viktig i en slik ølstil. Jeg klarer ikke å understreke det nok!
Jeg justerte klorid-nivået til 245 og sulfat-nivået til 190. Jeg justerte også pH til 5.3 med melkesyre. Finn din vannprofil og bruk kalkulatorer som EZ Water e.l. til å finne ut hvor mye av hva du trenger å tilsette.

Mesk i 80 minutter på 64°C.
Kok i 60 minutter.

Humle/tilsettinger:

-70g Columbus/CTZ (60min)
-1stk Whirlfloc-tablett (10min)
-1 ts gjærnæring (10min)
-1.5kg dextrose (10min*1)
-650g Citra (0min/whirlpool/steep i 45min*2)

*1: Jeg liker IPAene mine litt tørrere, så jeg bruker alltid dextrose/sukker.
*2: kjøl ned til 80°c, stopp nedkjøing, tilsett humle og la det trekke i 45min før du fortsetter nedkjøling.

Etter steep, så kjøl ned til 20°C. Tapp vørteren over til gjæringskaret igjennom en desinfisert sil. Humlen har allerede gjort nytten sin og i denne stilen vil du IKKE ha det med over i gjæringskaret.

Da jeg ikke fant Wyeast 1318 til denne, så brukte jeg WLP007 (noe som det ryktes om blir brukt av Trillium). Jeg brukte fire pakker med WLP007.

Gjæres i 4 dager på 19°C og 10 dager på 20°C.

OG: 1.064
FG: 1.010

TØRRHUMLING DAG 4
-200g Citra

TØRRHUMLING DAG 10
-450g Citra

Husk at lokket på gjæringskaret KUN skal av ved tørrhumling. Løft av forsiktig, få oppi humlen og få på lokket. Skal du brygge en slik type øl så kan du ikke være nysgjerrig og ta av lokket for å se på ølet i tide og utide. VÆR TÅLMODIG!

Cold crash i 24-48 timer før du tapper ølet over i keg via slange koblet på kranen. Husk å purge fatet med co2 før du tapper over, samt purge med co2 og trekke i ventilen for å dytte ut siste rest av oksygen fra karet etter du har tappet over. Jeg karbonerer med 1.5bar i 1 uke i iskaldt kjøleskap. Ikke bruk sånne «stress-/hurtigkarboneringstriks» på en slik øl. Den må stå å godgjøre seg i 1-2 uker uansett. Husk at for hver gang du trekker i ventilen og slipper ut gass, så slipper du også ut deilig humlearoma som skal være i ølet. Den skal heller ikke være alt for høyt karbonert. Om du må flaske, så bruk 5-5.5 g sukker pr liter øl til karbonering. Men husk…jeg anbefaler å IKKE gjøre dette. Du vil aldri klare å få en skikkelig NEIPA med flaskekarbonering. Det er min superkresende mening!? Oksideringspreget vil dukke opp uansett hvor forsiktig du er. Er du et humlehue, kjøp keg!

Ølet var drikkeklar etter 4 dager. Fy FAEN så god den ble!! Ren citra juice! Denne kommer jeg garantert til å brygge flere ganger.


(flasket med Blichmann Beergun)

 

— — — — — —

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ FACEBOOK

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ INSTAGRAM

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

6 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] teste ut en annen maltprofil og vannjustering enn første versjonen (oppskriften til den finner du HER). Den største forandringen i denne er at jeg endelig har fått muligheten til å teste ut […]

Morten
Morten
6 years ago

Hei. Dette vil bli mitt 2. brygg så er forsatt noob. Har tenkt å brygge en 25 liter av din killdozer v2. Lurer på hvor mye vann du mesker med og hvor mye du skyller med.

Morten Vågenes
Morten Vågenes
6 years ago

Er 2-Row Pale Malt vanlig vanlig pale malt?