Killdozer (NEIPA) – v2

Det var tid for en ny runde med Killdozer IPA! Dette er min tribute-øl til min gode venn Keaton, AKA Killdozer. Han bor i New England og sender meg mye godsaker derfra, så han fortjente sitt eget øl!


Meg og Keaton hos Hill Farmstead tidligere i år! SKÅL, brother!!

Denne IPAen er brygget med store mengder citra, hans favoritthumle. I kjent Westum-stil, så ville jeg teste ut en annen maltprofil og vannjustering enn den første versjonen (oppskriften til den finner du HER). Den største forandringen i denne er at jeg endelig har fått muligheten til å teste ut lupulinpulver. Hva er lupulinpulver, sier du? Jeg er for lat til å beskrive det selv, så jeg tok meg friheten å kopiere teksten fra Bryggselv sin nettbutikk:

«LupuLN2 er det nyeste produktet fra anerkjente Yakima Chief – Hopunion, og er konsentrert lupulin fra hele humleblader, behandlet under ekstremt lave temperaturer for å bevare humlearomaene og humleoljene. LupuLN2 inneholder dobbelt så mye av de aromatiske oljene og harpikset fra humlebladene, noe som gir en markant økning i humlearoma og smak. LupuLN2 er dermed ideell å bruke under whirlpool eller i gjæringstankene for å tilføre intense humlearomaer med minimale mengder astringens og vegetale smaker. LupuLN2 kan benyttes på akkurat samme måte som andre humlepellets, men er best å bruke ved sene aromahumletilsetninger og tørrhumling, da man kan halvere mengden du ellers ville brukt med pellets. Dette medfører økt utbytte, mindre bunnnfall og reduserte kostnader. Tester gjort under utviklingen av produktet har rapportert en økning på mellom 3-5% i utbytte sammenlignet med bruk av tradisjonelle pellets.»

Høres fantastisk ut, ikke sant?

Jeg valgte å blande både pellets og lupulin i denne. Her er oppskriften på 40(+) liter med Killdozer IPA v2:
(Note: Brygger du 20-25 liters-batcher, så er det bare å halvere oppskriften)

OG: 1.065
FG: 1.011

-9.0 kg Maris Otter
-4.0 kg Golden Naked Oats (Havremalt uten skall*)
-0.5 kg Hvetemalt
-0.5 kg Carapils
-1.0 kg Dextrose/sukker (tilsettes siste 10 min av kok)

*Jeg fikk litt lavere utbytte på denne i forhold til min forrige IPA. Der brukte jeg havremalt med skall. Skulle kanskje ha brukt litt risskall i denne?

Vannet ble justert til verdiene som på bildet med kalsiumsulfat, kalsiumklorid og magnesiumsulfat. Gjør justeringene i meske- og skyllevann. Meske-pH ble justert til 5.2 med melkesyre.

Meskes på 65°C i 60 min og 78°C i 5 min.
Kok i 75 min.


Mens man venter på at koken skal bli ferdig, så kan man ha ølsmaking! Svogeren min var på besøk denne helgen og det er viktig å varte opp bryggeassistenter!
😉

Humle/tilsettinger:


Pro tip….bruk hansker når du driver med lupulin!

-25g Columbus/CTZ (60 min)
-2 ts gjærnæring (10 min)
-100g Citra-pellets (0min/whirlpool/steep i 30 min*)
-200g Citra-lupulinpulver (0min/whirlpool/steep i 30 min*)

*: kjøl ned til 80°C, stopp nedkjøing, tilsett humle og la det trekke i 30min før du fortsetter nedkjøling.

Rør inn humlen før du lar den stå å trekke

Etter steep, så kjøl ned til 20°C. Tapp over i gjæringskar igjennom en desinfisert sil for å tilføre mer oksygen, samt forhindre humlerester i å bli med over i gjæringskaret.

-3 pakker med WLP007

Gjæres på 19°C i 3 dager, 20°C i 4 dager og 21°C i 7 dager


Vakuumpakker…et must for et humlehue!

Tørrhumling:

DAG 3:
-50g Citra-pellets
-20g Citra-lupulin

DAG 11:
-300g Citra-pellets
-100g Citra-lupulinpulver

Lupulinpulver oppfører seg litt anderledes enn pellets. Det blir litt som å tørrhumle med spraymalt. Lupulinpulver bruker også lengre tid på å synke til bunn. Jeg vil si at cold crash er et must her! Her er en interessant video som viser hvordan lupulin oppfører seg i forhold til pellets:

PS: Vær PARANOID ang oksidering etter stormgjæring!!!

Cold crash i 4 dager før du tapper over til keg. Husk å purge keggen med co2 før du tapper over, samt dytte ut resterende o2 etter lokket er på. Karboner med 1.5bar i en uke (1-2°C).  Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen….NEIPA skal IKKE flaskekarboneres. Jeg har smakt flere flaskekarbonerte NEIPAs fra folk som har prøvd oppskriftene mine og ALLE har vært oksiderte. Jeg håper at noen kan motbevise meg, men frem til da…har du ikke keg, så gi F i å brygge NEIPA! Om du så må selge kroppen din på et lugubert utested for å få råd til en fatpakke, gjør det!

Slik så den ut når den ble kegget 🙂 Desverre så var lupulinpulveret jeg kjøpte dårlig, slik at den nesten ikke fikk noe smak. Jeg sendte resterende lupulin tilbake og fikk refundert kjøpet. Jeg kom allikevel på 2.plass hos What’s Brewing sin bryggekonkurranse med denne :p

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Nils Ove Erstad
6 years ago

Herlig, Espen. Om en ikke har lupulin, vil det være riktig å anta at en dobler den mengden med pellets for å oppnå noenlunde det samme?

For eks 500g Citra-pellets for tørrhumling dag 11?