Shitter Was Full 2017 (NEIPA)

Merry Christmas, shitter was full!

Den legendariske setningen fra Cousin Eddie i filmen Hjelp, det er Juleferie. Jeg har alltid elsket denne filmen, og den sees minst to ganger hver jul. I fjor fikk jeg ideen til å brygge et øl med dette navnet. Det er ikke noe «julete» med den, men måtte bare ha en unskyldning for å bruke navnet, haha. Jeg bestemte meg for at den skulle bli en reste-IPA for å tømme litt av det jeg har i humlefryseren (hop freezer was full). Rundt disse tider slippes også 2017-humlen i USA, så jeg måtte lage litt plass til de nye bestillingene. Som om jeg ikke bruker nok humle fra før av, så gikk jeg berserk i denne og endte opp på 1,54 kg aromahumle på 40’ish liter. Normalt sett kjører jeg 906g (2lbs) i en batch på samme størrelse. Planen var å bruke 50/50 Galaxy og Mosaic, men under letingen i humlefryseren så fant jeg en restepose med 142g Nelson Sauvin også.

Restene fra 2015/2016 skal bort!

Her er oppskriften til 40’ish liter Shitter Was Full 2017:
(Note: Brygger du 20-25 liters-batcher, så er det bare å halvere oppskriften)

OG: 1.068
FG: 1.014

-9.0 kg Pilsnermalt
-3.0 kg Speltmalt
-1.0 kg Havremalt
-0.5 kg Lys Spraymalt (tilsettes siste 10 min av kok)*
-0.5 kg Dextrose/Sukker (tilsettes siste 10 min av kok)

*Jeg skyller som regelt med litt mer vann enn normalt, da det blir litt svinn pga store humlemengder. Spraymalt er en fin måte å bumpe opp OGen litt.

Vannet ble justert til verdiene som på bildet med kalsiumsulfat, kalsiumklorid og magnesiumsulfat. Gjør justeringene i meske- og skyllevann. Meske-pH ble justert til 5.2 med melkesyre. Vannjusteringen er utregnet med kalkulatoren EZ Water.

Meskes på 64°C i 75 min og 78°C i 5 min.
Kokes i 90 min (pga pilsnermalten).

Humle/tilsettinger:

-25 g Columbus/CTZ (60 min)
-2 ts gjærnæring (10 min)
-100 g Mosaic (0min/flameout*1)
-100 g Galaxy (0min/flameout*1)
*1: Slå av kok, tilsett humlen, rør den inn og kjøl ned til 80°C.
-250 g Mosaic (0min/whirlpool/steep i 30 min*2)
-240 g Galaxy (0min/whirlpool/steep i 30 min*2)
-52 g Nelson Sauvin (0min/whirlpool/steep i 30 min*2)
*2: kjøl ned til 80°C, stopp nedkjøing, tilsett humle, rør den inn og la det trekke i 30min før du fortsetter nedkjøling.

Etter steep, så kjøl vørteren ned til 20°C. Tapp over i gjæringskar igjennom en desinfisert sil for å tilføre mer oksygen, samt forhindre humlerester i å bli med over i gjæringskaret. Bruk gjerne en oksygentank med brusesten for å tilsette mer oksygen om du kan.

-Tilsett 3 pakker med Wyeast 1318 (evt en starter) og rist karet godt.

Gjæringstemperatur…ja. Planen var å gjære den på 19°C i 3 dager, 20°C i 4 dager og 21°C i 7 dager, men denne bryggedagen endte i skikkelig Hjelp, det er Juleferie-stil. Da jeg skulle koble til gjæringskapet så begynte det å lukte brent, knitre og med et pang så gikk strømmen.

Ironisk at det skjedde med denne ølen, haha! De andre kjøleskapene jeg har passer ikke til gjæringskaret, så det blir et nytt skap til uka!

Tørrhumling:


Jeg vakuumpakker alltid tørrhumlen min på bryggedagen. Er du et humlehue, så er vakuumpakker en god investering.

DAG 3:
-100 g Galaxy
-100 g Mosaic

DAG 11:
-260 g Galaxy
-260 g Mosaic
-80 g Nelson Sauvin

PS: Vær PARANOID ang oksidering etter stormgjæring!!!

Cold crash i 4 dager før du tapper over til keg. Husk å purge keggen med co2 før du tapper over, samt dytte ut resterende o2 etter lokket er på. Karboner med 1.5bar i en uke (1-2°C).  Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen….NEIPA burde IKKE flaskekarboneres. Jeg har smakt flere flaskekarbonerte NEIPAs fra folk som har prøvd oppskriftene mine og ALLE har vært oksiderte. Jeg håper at noen kan motbevise meg*, men frem til da…har du ikke keg, så gi F i å brygge NEIPA! Om du så må tømme dassen til alle bobilene på din lokale campingplass for å få råd til en fatpakke, gjør det!

*er halvveis motbevist. En kompis har gjort det, men han purget da flaskene med co2 og fylte ukarbonert øl med beergun. Hvis man trenger alt dette for å slippe unna oksidering, så kan man like gjerne fylle ferdigkarbonert fra keg 😉 UPDATE: ølet hans ble oksidert…told you so!

Ølet ble helt fantastisk! Så fruktig og god! Denne kommer ikke til å vare frem til jul! :p

GOD JUL!

 

— — — — — —

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ FACEBOOK

FØLG WESTUM HJEMMEBRYGGERI PÅ INSTAGRAM

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

9 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
tvillingeriget
6 years ago

Den ville jeg godt smage! Genialt navn! Shitter was full! Bedste julefilm ?

ole anfinn vadla
6 years ago

Hei for en fantastisk side du har eg er innom minst ein gang i uka for og sjekke opp?har noen spørsmål hvor sender du inn vannprøve for og teste og ka må du teste . Ka vasker du fat og utstyr med . Og kor nøye er temp i alle ledd . Mvh ole anfinn vadla

Bentot
Bentot
6 years ago

Vil ikke en coldcrash dra med seg masse oksygen tilbake i gjæringskaret? Det er vel ikke optimalt på en NEIPA?

BN
BN
6 years ago

Fantastisk inspirerende side, keep it coming! 🙂
Ser du (ut i fra EZ -arket avbildet) har lagt mer vekt på sulfat enn klorid i denne. Noen spesiell grunn til dette? Fremheve humla mer?
De fleste NEIPA oppskrifter jeg har vært borti har en overvekt av klorid vs sulfat…

Grimm
Grimm
6 years ago

Hei! Høres ut som en meget god Neipa. Har et spørsmål. Hvilket trykk står kegen på etter en uke på 1,5 bar?