Chango (Citra Pale Ale) – v2

-All I got is piss warm Chango.

Det var på tide brygge en ny runde av denne «gamle slageren». Hele historien bak navnet og brygget finner du HER. Kort fortalt så er Chango min lettdrikkelige pale ale med citra…masse citra!

Jeg har hatt litt problemer med å finne god Citra det siste året, da det er overproduksjon av det. Det er desverre ikke alt som har like mye smak og jeg har testet ut ulike Citra-humler fra forskjellige leverandører. Den jeg ble mest fornøyd med var fra YCH, som Bryggselv er leverandør av (og jeg sier ikke det fordi jeg har blitt «humleambassadør» for dem).

Her er oppskriften til 40’ish liter Chango:
(Note: Brygger du 20-25 liters-batcher, så er det bare å halvere oppskriften)

OG: 1.057
FG: 1.007 («litt» lavere enn forventet)

-9.0 kg Pilsnermalt
-2.0 kg Hvetemalt
-0.5 kg Dextrose/sukker (tilsettes når det er 10min igjen av kok. Kan sløyfes)

Vannet ble justert til verdiene som på bildet med kalsiumsulfat, kalsiumklorid og magnesiumsulfat. Gjør justeringene i meske- og skyllevann. Meske-pH ble justert til 5.4 med melkesyre, men jeg skulle nok få gått for 5.2 i denne. Høyere pH funker i NEIPA, men tror at en litt lavere pH hadde gjort denne litt «spissere». Vannjusteringen er utregnet med kalkulatoren EZ Water.

Meskes på 64°C i 90 min og 78°C i 5 min. Hvis du har tenkt til å bruke dextrose, så anbefaler jeg å meske på en høyere temperatur (66-68°C). Rør i mesken hvert 10min igjennom meskeperioden, med mindre du brygger på en Speidel e.l..

Kokes i 90 min (pga pilsnermalten).

Humle/tilsettinger:

-2 ts gjærnæring (10 min)
-2 stk Whirlfloc-tabletter
-300g Citra (0min/whirlpool/steep i 30 min*1)
*1: kjøl ned til 80°C, stopp nedkjøing, tilsett humle, rør den inn og la det trekke i 30min før du fortsetter nedkjøling.

Etter steep, så kjøl vørteren ned til 20°C. Tapp over i gjæringskar igjennom en desinfisert sil for å tilføre mer oksygen, samt forhindre humlerester i å bli med over i gjæringskaret. Bruk gjerne en oksygentank med brusesten for å tilsette mer oksygen om du kan.

Jeg gjæret denne med en blanding av M36 Liberty Bell Ale Yeast og Danstar Nottingham Ale Dry Beer Yeast, men ikke vær redd for å bruk andre gjærtyper. Jeg skulle bare eksperimentere litt. Gjærtyper som US05, S04, WLP001 og WLP007 e.l. er gode kandidater til dette ølet.

Tørrhumling:

DAG 7:
-500 g Citra

PS: Vær PARANOID ang oksidering etter stormgjæring!!!

Cold crash i 2-4 dager før du tapper over til keg. Husk å purge keggen med co2 før du tapper over, samt dytte ut resterende o2 etter lokket er på. Karboner med 1.5bar i fire dager (1-2°C). Siden dette også er et godt humlet øl, så gjelder samme tips jeg sier om NEIPA; ølet burde IKKE flaskekarboneres. Godt humlet øl blir ekstremt lett oksidert!

Resultatet er en «krisp» og lettdrikkelig øl med masse deilig smak av fersken, sitrus og melon.

-That’s my brand!

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments