Vinterlykke 2018 (Strong Winter Ale)

Først må jeg innrømme at Vinterlykke ble skapt ved et uhell 😛 Det var 17.Mai og planen min var å brygge en ny batch av Fanden fra Noreg, men jeg brukte for lite røstet malt slik at den ble burgunder/brun istedet for oljesvart. Da må man være løsningsorientert og vips – en ny øl ble skapt 😉 Vinterlykke er en søt, kraftig og sterk øl som er perfekt å ha på lur når vinteren kommer. Bryggedagen blir lang, men jeg lover deg at det er verdt det!

Dette brygget har MYE malt, så det kan være greit å dobbeltmeske. Eventuelt om du har to bryggemaskiner, så fyr opp begge to for å spare litt tid.

Her er oppskriften til ca 45 liter Vinterlykke:
(Note: Brygger du 20-25 liters-batcher, så er det bare å halvere oppskriften)

OG: 1.113
FG: 1.024

-17.0 kg Maris Otter
-1.0 kg Dark Crystal
-1.0 kg Special B
-1.0 kg Hvetemalt
-1.0 kg Flaket Havre
-0.5 kg Carafa Special I
-0.5 kg Pale Chocolate

Vannet ble justert til verdiene som på bildet med kalk, natriumbikarbonat, kalsiumsulfat og kalsiumklorid. Nå skal jeg innrømme at jeg er NOOB når det kommer til vannjustering i mørk øl, så etter litt googling så bestemte jeg meg for å bruke disse verdiene. Gjør justeringene i meske- og skyllevann. Meske-pH ble justert til 5.5 med melkesyre. Vannjusteringen er utregnet med kalkulatoren EZ Water. Har du ikke erfaring med vannjustering, så kan dette sløyfes, men husk…vann er over 90% av en øl, så vann har en stor betydning 😉 Er du ny innen vannjustering så anbefaler jeg å bruke DENNE kalkulatoren (Old Ale/Winter Warmer passer nok til denne).


Mesking i BB60 Automatic


Mesking i Speidel 50 Plus

Meskes på 66°C i 60 minutter og 78°C i 5 minutter. Rør i mesken hvert 10. minutt igjennom meskeperioden, med mindre du brygger på en Speidel e.l. Skyll minst mulig etter mesking. Selv samlet jeg opp ca 60 liter vørter til kok. Jeg hadde også lyst å teste ut effekten på en skikkelig lang kok, så jeg kokte ølet i litt over 4 timer. Hvis du ikke vil koke så lenge, så holder det mer enn nok med 60-90 minutter også (eventuelt til ønsket OG).

Humle/tilsettinger:

-100g Warrior (90/60 min)
-2 ts gjærnæring (10 min)
-1.0 kg Muscovadosukker *
-100g Goldings (10 min)
-100g Goldings (1 min)

*tapp av vørter i en kjele og rør ut muscovadosukkeret før du heller det oppi kokekaret igjen.

Kjøl vørteren ned til 18°C og tapp over i gjæringskar igjennom en desinfisert sil – for å tilføre mer oksygen, samt forhindre humlerester i å bli med over i gjæringskaret. Bruk gjerne en oksygentank med brusesten for å tilsette mer oksygen om du kan. Jeg gjorde dette i 1 minutt.

Ølet ble gjæret med 6 pakker Mangrove Jack’s M42 New World Strong Ale. Jeg anbefaler å rehydrere gjæren før du bruker den!

Gjæres i 3 uker. 7 dager på 18°C, 7 dager på 19°C og 7 dager på 20°C.

ADVARSEL!!! Dette ølet er AGRO som F**N under stormgjæring. Anbefaler å bruke blow off tube! Her er to bilder som viser forskjellen på dag 1 og dag 3:


DAG 1


DAG 3 😮

Jeg kjørte cold crash i 4 dager etter gjæring før jeg kegget denne. Hvis du flaskekarbonerer, så anbefaler jeg å bruke 4g sukker pr liter og karboneringsgjær som f.eks. CBC-1 pga alkoholstyrken. Jeg brukte denne da jeg flaskekarbonerte en imperial stout for en stund tilbake (ABV 11.1%), og den fungerer kjempebra!

Men så kommer det som er det «vanskligste»….HA TÅLMODIGHET!! En slik øl kan være fristende å drikke opp ferskt, men den vil utvikle seg til noe helt fantastisk med tid. Sett ølet bort i en kjeller e.l. og vent 6-12 måneder før du finner det frem. Du vil ikke angre! 😉

Jeg har også en stor forkjærlighet for fatlagrede sterke øl, så jeg ville gi halvparten av batchen en smak av dette. Da jeg ikke har tilgang til eikefat som har blitt brukt til whisky/bourbon e.l., så gjorde jeg det på den «lette måten». Jeg har testet ut eikechips i flere øl de siste årene, men jeg har aldri vært fornøyd med eikepreget det gir. For et par år siden så lærte jeg at eikekuber var veien å gå, men jeg hadde fortsatt ikke fått testet dette siden jeg er på NEIPA-kjøret 😛 Jeg hadde allerede to store glass med eikekuber som er klare til å brukes. Det ene har trukket i Gentleman Jack siden Oktober 2016 og det andre med Ron Zacapa Centenario 23, men de er reservert til to andre planlagte brygg. Jeg tok meg en «harrytur» og fant en liten bourbonflaske som hadde en smaksprofil jeg syntes hørtes spennende ut. Hvis du vil bruke annen type brennevin, så gjør du det 😉

Jeg blandet 3dl av denne med 100g Heavy Roast Eikekuber og lot dette stå og godgjøre seg i 2 uker før bruk. Dette brukte jeg til 19 liter av ølet.

Siden jeg skulle gjøre «fatlagringen» i en keg, så brukte jeg et filter som på bildet over, da jeg ikke ville risikere at eikekubene tettet stigrøret. Hvis du googler «Beer Keg Dry Hopper», så finner du dette filteret (jeg kjøpte mine på eBay). Jeg tømte først resterende bourbon oppi keggen før jeg tømte eikekubene i filteret.

Overfør ølet til co2-flushet keg og flush med co2 etter at lokket er på. Jeg satte denne keggen i kjelleren og der fikk den stå til jeg var fornøyd med smaken. Innimellom så vender jeg keggen opp og ned for å blande sammen smakene. Det tar lengre tid å få smak fra eikekuber enn eikechips, så igjen…ha tålmodighet. Jeg endte opp med å lagre denne i 8 måneder før jeg karbonerte og flasket den.

Dette er et øl som har godt av lagring. Jeg tok nettopp en smak (ett år og fire måneder etter bryggedag) og den begynner virkelig å bli snadder. Aroma og smak av tørket frukt, karamell, brent sukker, sjokolade og litt kaffe. Den varmer godt i ettersmaken. Jeg savner litt mer fylde, men det blir flisespikkeri. Skulle man ønske mer sødme, så mesk med høyere temperatur (68-70°C).

Skål og god vinter!

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments